ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ska sommartiden skrotas? Nu utreds det av Statskontoret

Annica Ögren · 9 Maj 2018
Uppdaterad 9 Maj 2018
Nu utreder Statskontoret om vi ska skrota sommartiden.

Nu utreder Statskontoret om vi ska skrota sommartiden. Foto: Unsplash


Sommartid, vintertid eller bara normaltid? Nu ska Statskontoret utreda om vi verkligen behöver sommartid. Enligt regeringen är det ett första steg mot att kunna avskaffa tidsomställningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen ger nu Statskontoret i uppdrag att kartlägga vilka effekter omställningen kring vintertid och sommartid har i Sverige. Utredningen ska ge en grund för att sedan kunna bestämma sig för om Sverige borde behålla tidsomställningen eller inte.

– Vi är ju i ett läge där EU kommer att avkräva medlemstaterna ett ställningstagande, och då måste vi i Sverige faktiskt bestämma oss om vi ska ta bort införandet av sommartid och vintertid och i stället ha en normaltid, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.

LÄS MER
Regeringen om sommartiden: Kan slopas

I utredningen kommer Statskontoret bland annat titta på effekter inom folkhälsan, jordbruket, energi, transporter, fritidsverksamhet och turism. En rad myndigheter kommer också hjälpa Statskontoret med uppgifter. Kartläggningen ska vara färdig den 22 november i år och enligt regeringen är det ett första steg mot avskaffandet av tidsomställningen, skriver SVT.

Enligt Thomas Eneroth infördes tidsomställningen från början på grund av energibesparingsskäl, vilket han menar inte längre är ett argument som håller. Andra länder i Europa som också har tidsomställning har också börjat se över om tidsomställningen verkligen behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro