ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skadedjuren älskar din picknick mat

Elisabeth Nilsson · 4 Jul 2008
Uppdaterad 2 Feb 2017

klar

Artikellänk är kopierad

När värmen stiger är det inte bara solsuktande människor som lockas ut ur sin hem. Även skadedjuren kommer ut ur sina gömmor och förökar sig som ogräs.

På företagen som bekämpar skadedjur ringer telefonerna varma. Sol som regn, här är det högtryck hela sommaren. Sommarmånaderna är nämligen skadedjurens högsäsong.

– Vi äter ute mer på sommaren både i parker och på uteserveringar. Ofta lämnas matrester kvar och det lockar till sig råttor och möss, säger Stephan norrby, Vd på Svea Miljö som jobbar med skadedjursbekämpning.

Resterna från picknicken blir festmmåltid för råttorna. Ligger det sen en pizzeria i närheten så fortsätter råttorna dit, berättar Stephan Norrby.

Förutom gnagare så är det goda tider för vägglössen. Att de befäster sina positioner tror Stephan Norrby beror på att vi reser allt mer. Vägglössen är nämligen en importvara som till exempel följer med resenärer från Baltikum hem på färjorna.

Här är Sveriges äckligaste djur

Foto: SCANPIX

Vägglusen

På dagen gömmer de sig i springor i bostaden, under natten kommer de fram, fulla av blodtörst, för att bita männikor. Det låter som en vampyr-skräckis men det är faktiskt vägglöss det handlar om.Vägglösen är en importvara från andra länder som håller på att växa sig stark i Sverige. Stephan Norrby tror att de är det ökade resorna till bland annat Baltikum som gjort att antalet vägglöss ökat. Med från länderna i öst tar svenskarna inte bara med sig billig sprit, utan också löss.

– Stor spridning får de när färjorna skickar sina sängkläder till tvätterier, säger Stephan Norrby.

Vägglösens bett ser ut som myggbett och du upptäcker dem lättast genom att titta på dina lakan där de samlas i kolonier som ser ut som svart smuts.

Foto: SCANPIX

Råttan

Har du undrat över hur råttor och möss lyckas ta sig in på de mest vältilltäpta ställen? Det beror på att de inte har något skallben så de kan pressa sig in genom den minsta springa. Nyligen fick Svea miljö rycka ut och ta hand om råttor som hade tagit sig ända upp till femte våningen i ett bostadshus.Ett  tydligt tecken på att det är finns gott om råttor är om du ser dem i dagsljus, eftersom de brukar vara mest aktiva på kvällar och nätter.

– Det finns minst lika råttor i Stockholm som det gör innevånare, säger Stephan Norrby.

Råttor är inte bara läskiga att se på, de kan också sprida salmonella när de kommer ner i till exempel kloaker eller in på restauranger. Stephan Norrby benämner dem också som intelligenta och svårare att bekämpa.

– Om man ställer ut gift så kan du ge dig sjutton på att de skickar fram den sjukaste och skruttigaste råttan för att testa om det är säkert, säger Stephan Norrby.

Foto: SCANPIX

Kackerlackan

Efter att ha bott på något hotell i bortre asien där Kackerlackorna regerat är det nog mpngen svensk som varit glada för att komma hem till, vad de tror, är ett kackerlackfritt Sverige.

Men ack så fel. Kackerlackan är ett av våra vanligaste skadedjur. De som bor i Sverige är dock betydligt mindre än de orientaliska kackerlackorna man brukar möta på semestern. Större än en tumnagel blir de sällan.

Kackerlackor kan komma till Sverige när vissa typer av spannmål och grönsaker importeras. Väl i Sverige kalasar de på våra krogar, restauranger och andra platser som hanterar livsmedel, berättar Stephan Norrby.

Foto: SCANPIX

Musen

– Det finns oerhört mycket möss just nu och det har varit väldigt mycket att göra på restauranger, dagis och skolor, säger Stephan Norrby på Svea Miljö.

Den milda vintern har gjort att mössen är ovanligt många i år. De trivs främst inomhus där de gärna kalasar på vår mat. Till skillnad från sin större gnagarsläkting – råttan – är musen inte särskilt intelligent och därför lättare att bli av med, men till antalet överglänser de råttorna stort i år. De trivs framförallt i storstaden där det inte finns några rovfåglar som äter upp dem.

– Vi var hos en grönsaksgrossist för ett tag sedan som blev tvungen att slänga alla sin avokados efter att mössen flyttat in, säger Stephan Norrby.

Foto: SCANPIX

Getingen

Den som är rädd för getingar bör nog hoppas på att solen lyser med sin frånvaro resten av sommaren. Getingarna håller som bäst på att bygga upp sina bon, ju större de blir, desto mer getingar sätts till livet. Slår värmen till kan vi räkna med en mindre invasion säger Stephan Norrby.

– Vi tar hand om mycket mer getingar nu än för några år sedan. Jag tror det beror på att folk har blivit mer känsliga och rädda för allergier.

– Vi har blivit mer känsliga för skadedjur över lag samtidigt som det hela tiden blir mer och mer. Det skulle behövas fler papperskorgar i stan och folk och företag måste bli bättre på att ta hand om livsmedel, säger Stephan Norrby.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro