ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skådespelaren Rikard Wolff är död – blev 59 år gammal

TT · 17 Nov 2017
Uppdaterad 18 Nov 2017

Foto: TT


Med Helena Bergström på bönpallen svepte han in i svenska folkets hjärtan. Rikard Wolff gjorde succé som Zac i "Änglagård"-filmerna, men fastnade inte i stereotypen som läderklädd snygging. Mångsidigheten var ett av hans signum.

klar

Artikellänk är kopierad

Året är 1992 och en skinnjackeklädd Rikard Wolff spränger fram på bioduken genom ett somrigt Sverige på sin Harley Davidson. Eller sin och sin, han gör det i rollen som Zac i ”Änglagård”, med Helena Bergström som Fanny tätt bakom sig. Samma åktur tog honom rakt in i biopublikens hjärtan och det är nog just som den ständigt leende Zac som många kommer att minnas Wolff som skådespelare.

En man av teatern

Men även om rollen i Colin Nutleys succéfilm blev Wolffs genombrott för den riktigt stora publiken, var det långt ifrån där hans karriär tog sin början. Då var han redan en man av teatern, där han bland annat uppmärksammats för sitt återkommande samarbete med regissören Rickard Günther. De två började arbeta tillsammans när Wolff gick på Teaterhögskolan i Malmö i slutet av 80-talet, och Wolffs titelroll examensproduktionen ”Mefisto” blev mycket uppmärksammad. Genom åren arbetade Wolff på en lång rad av landets scener, såsom Dramaten, Stockholms och Göteborgs stadsteatrar, Vasateatern, Galeasen och Riksteatern.

Han samarbetade också ofta med regissören Suzanne Osten, och filmdebuten skedde i just hennes film ”Livsfarlig film” 1988. Rollen som poeten Paul Andersson i tv-serien ”Apelsinmannen” 1990 blev språngbrädan som sedan ledde fram till ”Änglagård” och det långa samarbetet med Colin Nutley.

Mångsidig

Just mångsidigheten, att arbeta med såväl teater som film och tv, var kanske Wolffs främsta signum. Men även musiken hade en stor plats på hans cv och förstärkte bilden av hans versatila karriär. Han gjorde en lång rad musikaliska turnéer i hela landet, och den franska chansonen låg honom oerhört varmt om hjärtat. Han gjorde älskade tolkningar av Edith Piaf, Jaques Brel och Barbara, men också av Karl Gerhard och Maria Callas.

Wolff skrev även egen musik och spelade in en rad egna skivor. 2001 fick han en Grammis för ”Min allra största kärlek”, och fyra år senare släpptes ett av hans mest populära album: ”Pojken på månen”. 2013 tävlade han i Melodifestivalen, med det Tomas Andersson Wij-skrivna bidraget ”En förlorad sommar”.

Rikard Wolff led av sjukdomen lungemfysem. Sjukdomen tvingade honom tidigare i höst att ställa in sin turné ”Den sista föreställningen – Wolff sjunger Brel” samt sin medverkan i Dramatens uppsättning av ”Angels in America”.

Rikard Wolff blev 59 år.

pil
Rikard Wolff — en folkkär artist växer fram

Änglagård, fransk chanson och årets julkalender. Rikard Wolff, vars karriär som omfattar både teater och musik, blev med tiden en av landets mest folkkära artister. Här är ett urval av milstolparna i hans yrkesliv.

Från början…

1984—1987 studerar Wolff vid Teaterhögskolan i Malmö.

1988:filmdebuterar i Suzanne Ostens ”Livsfarlig film”.

Ses av en bredare publik

1990: I rollen som poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-tv-serie Apelsinmannen syns Wolff för en bredare publik.

Teaterlivet

Wolff spelar i en rad uppsättningar på teatrar i landet, till exempel I väntan på Godot år 1990 på Dramaten och i Shakespeares Richard III på Riksteatern år 2006.

Zac med folket

1992: Som Zac i ”Änglagård”-filmerna får Wolff sitt stora genombrott.

Filmlivet

Under 1990-talet och 2000-talet deltar Wolff i en rad svenska filmer: Så vit som en snö, Jönssonligan, Gossip, Angel, Änglagård-filmerna och En underbar jävla jul, för att nämna några.

Grammisen

2001 får han en Grammis för albumet Min allra största kärlek. Wolff tolkar ett antal låtar från den franska sångerskan Monique Serf (alias Barbara).

Boken

2011 ger Wolff ut sin självbiografi Rikitikitavi.

Melodifestivalen

2013: Wolff medverkar i Melodifestivalen med bidraget ”En förlorad sommar”.

Frankrike hedrar Wolff

2013 hedrasWolff för sitt stora engagemang för fransk musik och kultur utnämnts av Frankrikes president, François Hollande, till Riddare av Franska Hederslegionen.

Julkalender

Julen 2017: I årets julkalender ”Jakten på tidskristallen”, som bygger på Erika Wallins fantasytriologi ”Speglarnas hemlighet”, förkroppsligas Ondskan av Rikard Wolff.

Hösten 2017:I den nya säsongen av ”Fångarna på fortet” tar Rikard Wolff över efter Börje Ahlstedt och hans rollfigur kallas ”Le Wolff”.

Källa: Källa: TT

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro