ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skådespelarna i Netflix-serien Störst av allt”: ”Är inte bara en ungdomsserie”

Natalie Demirian · 29 Mar 2019
Uppdaterad 30 Mar 2019
Felix Sandman och Hanna Andréhn som Maja och Sebastian.

Felix Sandman och Hanna Andréhn som Maja och Sebastian. Foto: Netflix


En skolskjutning har skett. I blodbadet grips eleven Maja Norberg, misstänkt för mord på sina klasskompisar. Så inleds Netflix första svenska originalserie Störst av allt”. Metro har träffat huvudrollerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Rättegångsdramat ”Störst av allt”, som har fått den internationella titeln ”Quicksand”, är baserad på Malin Persson Giolitos succéroman från 2016.

Huvudrollen, 18-åriga Maja Norberg, spelas av Hanna Ardéhn.

– ”Störst av allt” handlar om makt, kärlek, psykisk ohälsa, destruktiva relationer, klasskillnader … allt det där finns med, säger 23-åringen, som tidigare haft en roll i serien ”30 grader i februari”.

Hon beskriver sin rollfigur som en ”duktig flicka” som också har en mörk och rebellisk sida.

– Hon dras mycket till Sebastian och allt det storslagna som finns med honom – de stora festerna, den överdådiga lyxen och hon fångas av den sårbarheten han visar för henne i början. Då växer det här med att vilja ”ta hand om honom”.

Pojkvännen och klasskompis Sebastian Fagerman spelas av Felix Sandman, 20 år.

– Sebastian är precis som Maja en extremt komplex karaktär. Han lever bakom den här fasaden med att vara son till Sveriges rikaste man, han har de här festerna, han är ”the it guy” på skolan, men han har samtidigt problem med droger, han har det svårt hemma… han är ensam och vilsen och lägger sitt liv i Majas händer.

Felix Sandman är mest känd som artist och tidigare medlem i pojkbandet FO&O, och han kom tvåa i Melodifestivalen förra året. Men att skådespela är inte främmande för honom.

– Jag skådespelade när jag var liten på Dramaten bland annat. När jag började med musiken professionellt så försvann det där lite, men skådespelandet har alltid varit en dröm som har funnits där, även om musiken är den dröm jag har jagat mest.

Rollen som Majas kompis Samir spelas av William Spetz. Den 22-årige komikern och programledaren har gjort roller i tv-serier tidigare, men ”Störst av allt” blir hans viktigaste roll hittills.

– Jag var så chockad när jag fick rollen, jag var så lycklig och samtidigt livrädd. Jag hade läst boken och jag tyckte om Samir så mycket och då var det som att det medförde ett stort ansvar att förvalta honom. Jag har aldrig gjort något som har varit så utmanande, men det var samtidigt mitt livs ära att få vara med på det här.

Han beskriver rollfiguren som en outsider.

– Han är en av få som inte kommer från fina Djursholm där allt utspelar sig, han kommer från förorten och har sökt sig till överklassen där han försöker passa in och bli accepterad, samtidigt som han känner en avsky mot de här människorna.

William Spetz som Samir. Foto: Netflix
William Spetz som Samir. Foto: Netflix

Serien innehåller, utöver skolskjutningen, många starka scener.

– Det har varit väldigt utmanade att spela in det och det har varit väldigt viktigt för oss alla att det görs på ett ärligt och rätt sätt så att det känns äkta. Det ska inte se ”bra” ut, det ska se äkta ut, säger Hanna Ardéhn.

Samtidigt som hon satsar på skådespelandet utbildar hon sig till psykolog – något som har hjälpt henne med rollfiguren.

– Vi har haft kurser om kris och trauma och kurser om psykisk ohälsa. Det känns för min del väldigt skönt att ha med sig det. Det har hjälpt mig att hitta karaktären och sätta mig in i varför hon beter sig som hon gör.

Nu hoppas skådespelarna att så många som möjligt i världen ska se serien när den släpps på streamingjätten Netflix, som finns i fler än 190 länder.

– Bara för att det är ungdomar som spelar huvudrollerna kan många tro att det är en ungdomsserie, likt ”Skam”, men det tycker jag verkligen inte att det är. Eftersom att det handlar om relationer mellan ungdomar, ungdomar och föräldrar, relationer mellan andra vuxna och de samhällsfrågor som tas upp så tror jag att det är något för alla, så jag hoppas att så många som möjligt ser den, säger Felix Sandman.

”Störst av allt” släpps på Netflix den 5 april.

pil
Det här är ”Störst av allt”

Baserad på Malin Persson Giolitos bok med samma namn från 2016.

”Störst av allt” blir Netflix första svenska originalserie.

I rollerna i urval: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, William Spetz, Christopher Wollter, Reuben Sallmander, David Dencik och Anna Björk.

Manus: Camilla Ahlgren.

Regi: Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh.

Premiär: På Netflix den 5 april.

Består av: Sex avsnitt, 45 minuter långa.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro