ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skadestånd för kränkande bilder på nätet

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Brottsoffermyndigheten ansåg tidigare att barn som kränkts med internetbilder på sexuella övergrepp inte hade rätt till någon ersättning. Nu har myndigheten vänt och omprövat tidigare domar.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion har fyra flickor beviljats skadestånd på mellan 25 000 och 35 000 kronor.

I ett av fallen har bilderna legat ute på flera olika webbsidor över hela världen. Bilderna visade hur hon utsattes för sexuella övergrepp. Saknat lagligt stöd-Problemet har varit att det i brottsskadelagen har saknats stöd för att lämna någon ersättning för ärekränkning när det gäller publicering på nätet. Däremot så innebär publiceringen ett intrång i en människas rätt i att få vara i fred. Denna fridskränkning anses i dessa fall vara av så allvarligt slag att ersättning enligt brottsskadelagen kan utgå, säger Per Rubing, brottsskadechef på Brottsoffermyndigheten i Umeå till TT. I vissa fall som myndigheten har granskat har det även handlat om smygfotografering med sexuella undertoner. Smygfotografering tillåtet-Det är inte olagligt att smygfotografera någon, däremot är det inte tillåtet att ta pornografiska bilder eller filmer som sedan läggs ut på internet mot någons vilja, säger Per Rubing. Att Brottsoffermyndigheten enbart har omprövat fyra fall beror på att de är de enda som än så länge har sökt ersättning från myndigheten.

Ersättningens storlek vid en fridskränkning består av ett schablonbelopp om 25 000 kronor. Högre belopp kan utgå om det finns försvårande omständigheter såsom att offrets identitet röjs eller att bilderna är synnerligen kränkande eller innehåller sadistiska inslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro