ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skadlig länk kan infektera din dator – även om du inte klickar

Aron Andersson · 12 Jun 2017
Uppdaterad 12 Jun 2017

Undviker du att klicka på länkar i okända mejl? Bra – men det är inte säkert att det räcker. Forskare varnar för nya bluffmejl som kan infektera din dator ändå.

klar

Artikellänk är kopierad

Säkerhetsforskare varnar nu för en ny typ av skadlig kod som sprids via mejl. Mottagaren behöver inte ens klicka på en länk för att drabbas. Det räcker att du håller muspekaren över länken, skriver IDG med hänvisning till Engadget.

LÄS MER: Har du blivit uppringd av +252? Därför ska du inte ringa tillbaka

Sverige ska vara ett av de länder som utsatts mest för det nya bedrägeriet och länken ligger i en bifogad Powerpoint-fil. När mottagaren håller muspekaren över länken, utan att klicka, så installeras den skadliga koden, en så kallad trojan, direkt på datorn.

Den som drabbas av trojanen får ett program installerat på datorn som försöker stjäla uppgifter som används för att logga in på banktjänster. Säkerhetsforskare från Trend Micro och Dodge this security konstaterar att det är framförallt via ekonomirelaterade mejl som bedragarna försökt luras.

LÄS MER: Polisen varnar för bluffmejl med porrfaktura

Mejlen har i första hand skickats till företag och organisationer i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Men för den som har en nyare version av Microsoft Office kommer problemet inte att uppstå, eftersom här finns ett särskilt säkerhetsläge som skyddar. Dessutom har alla mejl som hittills hittats av forskarna skickats före den 29 maj i år. Bedrägeriförsöken ser alltså ut att ha upphört – åtminstone för tillfället.

Det innebär dock inte att liknande attacker aldrig kommer att inträffa framöver, särskilt inte om metoden visar sig vara framgångsrik.

LÄS MER: Har du fått ett sådant här fakturamejl? Ta bort det genast

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro