ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skadorna av kattkiss inne kostar miljoner

Tobias Sahlén · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

Varje år orsakar katter lägenhetsskador för flera miljoner kronor. Det rapporterar Hem & Hyra. Därför är det viktigt att ta hand om din innekatt. Det vet Sussi Neiderstam.

klar

Artikellänk är kopierad

Sussi Neiderstam bor med katterna Ohm, 1, och Cosmos, 10, i sin lägenhet. 
  ”Jag håller rent och fräscht i kattlådan och ser till att katterna har saker de  kan aktivera sig med.”
Sussi Neiderstam bor med katterna Ohm, 1, och Cosmos, 10, i sin lägenhet.  ”Jag håller rent och fräscht i kattlådan och ser till att katterna har saker de  kan aktivera sig med.”Foto: LOTTA BERGSETH

450 000 hyresgäster, det vill säga 15 procent, har valt att ha katt som husdjur. Men det gäller att ta hand om sitt djur annars kan kattköpet kom det bli en dyr historia.

Tidningen Hem och hyra har i en undersökning gått igenom överklagade domar rörande katter boende i lägenhet det senaste året. Och resultatet visar att många ärenden rör deras avföring. Det senaste året har hyresgästerna fått betala 950 000 kronor i ersättning på grund av just detta.

I några exempel har hela golv och väggar behövt bytas ut till följd av urinskador. Då har skadestånden för den enskilda hyresgästen landat på hundratusentals kronor - samtidigt som kontraktet sagts upp.

Lyckligtvis är det dock väldigt sällan en frisk och glad katt kissar på golvet. Katter har ett nedärvt behov av att gräva ner sin avföring och dölja sina doftspår.

– Oönskat beteende beror i regel på en yttre omständighet. Försök tänka ur kattens synvinkel. Är det smutsigt i kattlådan eller saknas det roliga saker att göra?, säger djurtolken Christina Jarl till Hem och hyra.

Det vet kattägaren Sussi Neiderstam, som bor med två katter i sin lägenhet i Stockholm - Cosmos, 10 år, och Ohm, 1 år.

– Jag har faktiskt aldrig haft det här problemet. Jag håller rent och fräscht i kattlådan och ser till att katterna har saker de kan aktivera sig med. Dessutom är det bra att dem är två så att de har varandra om de är ensamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro