ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter i labbtest

Tomas Lundin · 3 Maj 2015
Uppdaterad 6 Maj 2015

Foto: All Over Press/Arkiv


Skäggtrenden vägrar dö. Men kan det här vara det som får svenska män att greppa efter rakhyveln igen?

klar

Artikellänk är kopierad

Tv-kanalen KOAT i Albuquerque samlade in ett antal prover från frivilliga män på stan och lät mikrobiologen John Golobic testa vilka mikroorganismer som frodades däri. Resultatet var värre än väntat. 

– Jag brukar inte bli förvånad men det här var förvånande, säger han till KOAT

De flesta skäggen innehöll bakterier som vi kan hitta på nästan vilken yta som helst men andra innehöll fekaliebakterier – alltså det man hittar i bajs. Biologen går så långt som att säga att vissa skägg är smutsigare än toaletter. 

Om ett vattenprov skulle visa samma koncentration av bakterier skulle det stängas ner. Även om bakterierna inte gör dig sjuk visar det på en oroande brist på hygien hos vissa skäggiga män, menar Golobic. 

Om du inte vill ta fram rakhyveln rekommenderar biologen ordentligt skrubbande av skägget, handtvätt och att tänka på att inte ta på skägget hela tiden.

UPPDATERING: Labbtestet har i efterhand väckt kritik på vissa håll. Professorn Agnes Wold menar bland annat att mängden bakterier man hittade i skäggen inte är anmärkningsvärda och att det blir skevt att jämföra det med bakterier i en toalett, eftersom toaletter är väldigt rena från bakterier. 

LÄS MER
Professorn: Slätrakade har mer bakterier i ansiktet än skäggiga
LÄS MER
Barberaren: Ge skägget kärlek
LÄS MER
Nej, Gudrun Schyman vill inte förbjuda skägg
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro