ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skäggklubben misstogs för IS-terrorister: "Helt sjukt"

Johan Wikén · 12 Okt 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015
Skäggklubben misstogs för Islamiska staten. John Ekeblad sitter längst ner till vänster.

Skäggklubben misstogs för Islamiska staten. John Ekeblad sitter längst ner till vänster. Foto:  Jason Mellström/Studio Mellström


Polisen larmades om 30 terrorister viftandes med en IS-flagga utanför Gränna. Det visade sig vara en skäggklubb som tog gruppbilder. Helt sjukt”, säger medlemmen John Ekeblad.

klar

Artikellänk är kopierad

Skäggklubben ”Bearded Villians Sweden” hade på lördagen samling för att ta gruppbilder vid slottsruinen Brahehus norr om Gränna. Tillsammans med den internationella skäggklubbens officiella flagga poserade de vid ruinen.

Plötsligt rullade en polisbil upp och stannade vid dem.

– De hälsade och sa att de hade fått ett samtal från en människa som hade sett 30 terrorister med IS-flagga, säger John Ekeblad, 28 år, som delar kaptenskapet i klubben.

LÄS MER: Professorn: Slätrakade har mer bakterier i ansiktet än skäggiga

En kvart tidigare hade han och de andra medlemmarna noterat en bilförare som stannat en bit bort och stirrat mot dem.

– Vi tänkte att det var kul med åskådare, säger John Ekeblad som nu i efterhand misstänker att bilföraren kan ligga bakom polissamtalet.

Sällskapet och poliserna tog missförståndet med ro, rapporterar Jönköpings-Posten. Men samtidigt var det ganska talande för vad ”Bearded Villians Sweden” jobbar emot.

– Det är lite det som är grunden i vårt brödraskap, du ska inte döma andra innan du tar reda på fakta. Likadant med skäggen, det är var och varannan dag man får höra att man är terrorist.

”Bearded Villians Sweden” är ett brödraskap som startade 2014. Det har blivit världsomspännande och finns nu i ungefär 80 länder.

– Det är något mer än en vanlig herrklubb. Vi vill göra skillnad och jobba mot homofobi, rasism och kvinnoförtryck med välgörenhet och liknande, säger John Ekeblad.

Han håller med om att deras flagga har vissa likheter med IS-flaggan. Men att de skulle misstas för en terroristgrupp kändes märkligt.

– Det var så overkligt.

LÄS MER: Nej, Gudrun Schyman vill inte förbjuda skägg

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro