ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skåla i alkoholfritt – här är sex goda köp

Clara Grabe · 1 Sep 2018
Uppdaterad 1 Sep 2018
Oavsett skäl kan det vara skönt att undvika alkohol ibland.

Oavsett skäl kan det vara skönt att undvika alkohol ibland. Foto: Pixabay


Vad händer egentligen på den alkoholfria marknaden, kommer det några nya produkter eller är det samma som vi alltid druckit? Här är Clara Grabes tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Koncentrerat och sött

Jus Raisin Rouge Merlot, Alain Milliat, Frankrike, 1924, 39 kr, 330 ml, alkoholfri

Imorgon lanseras en av Alain Milliats juicer på Systembolaget. Just denna är gjord på druvan Merlot, men det är en helt ojäst must så det går inte att jämföra med ett vin gjort på samma druva mer än att råvaran är densamma. Detta gör att juicen blir väldigt söt och även koncentrerad i smaken, nästan trögflytande. Den passar otroligt bra ihop med ostar och fruktkompott.

Syrlig och fermenterad

Real Kombucha Royal Flush, Storbritannien, nr 1914, 23,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Kombucha är långt ifrån någonting nytt men från och med imorgon går det att köpa på Systembolaget. Drycken är gjord på fermenterat te som utvecklar en hög syra och lätt jäst ton i smaken. Det har länge setts som en hälsodryck och det är ett utmärkt alternativ att matcha med mat, speciellt till asiatiska smaker eller svamp. Just denna variant är elegant och aromatisk med inslag av jasmin, citrus och grönt te.

Torr och frisk

Magners Alcohol free cider, Irland, nr 1942, 12,50 kr, 330 ml, alkoholfri

Cider har under de senaste åren fått stå i skuggan av äppelmust som varit enormt populärt. Det som gör denna cider användbar är att den har en torrare smak och en frisk syra. Doften och smaken är fruktig med toner av äpplen, stenfrukt och citrus. Cider passar väldigt bra till kryddstark mat eller rätter med fläsk och fågel. Eller så gör du som fransmännen och dricker cider till crèpes.

Maltig och lagom besk

Big Drop Pale Ale Alcohol Free, Storbritannien, nr 1951, 19,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Länge var de alkoholfria ölerna ljusa lager men nu har flera bryggerier insett att efterfrågan även finns på andra sorters öl. Det här är en pale ale med en gyllene färg, maltig smak och frisk citruston. Bryggeriet Big Drop har riktat in sig på att brygga just alkoholfria öler. Den passar perfekt till husmanskost eller långkok. Vid bryggningen användes en lågeffektiv jäst i kombination med hög temperatur för att hålla alkoholhalten nere.

Aromatisk och fruktig

McGuigan Delight Moscato, Australien, nr 1919, 59 kr, 750 ml, alkoholfri

Druvan Moscato är väldigt aromatisk, blommig och fruktig i sin doft och smak. Även vinet får denna karaktär. Jag saknar fortfarande alkoholfria viner som har en torrare och mer mineraldriven smak. Men med rätt smakkombination fungerar det här vinet ändå bra. Den flirtiga aromen gör att det passar till fruktiga desserter eller kryddstarka rätter. För att vinproducenter ska satsa på alkoholfria viner behöver vi konsumenter visa att vi är beredda att betala för produkten.

Syrlig och söt

Solsken Rabarber- & Citronlemonad, Drink to Shine, solsken.se, cirka 25 kr, 330 ml, alkoholfri

Alldeles nyligen provade jag för första gången denna goda lemonad som har en perfekt balans mellan syra, fruktighet och sötma. Den har en läskande smak som gör att man vill ta en klunk till. Färgen är ljust rosa och den har ett bett i smaken som gör att den får en vuxen smak. Den säljs på olika mataffärer och restauranger, det enklaste sättet att hitta närmaste återförsäljare är att gå in på deras hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro