ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skäll och könsord vardagsmat i barnidrott

Viktor Bendz · 12 Jun 2013
Uppdaterad 12 Jun 2013
Skäll och könsord vardagsmat i barnidrott Stämningen inför en match kan bli rätt laddad, enligt Marco Kotiranta, 15, och Tobias Million, 16, i Boo FF.

Skäll och könsord vardagsmat i barnidrott Stämningen inför en match kan bli rätt laddad, enligt Marco Kotiranta, 15, och Tobias Million, 16, i Boo FF. Foto: Henry Lundholm


12-åringar som skriker könsord mot varandra och tränare som får 10-åringar att ge upp. Ungdomsidrotten är tuff. – Det är föreningarnas ansvar, säger Ola Matsson på Rädda Barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Föreningarna har nolltolerans mot kränkningar och mobbning – men trots det fortgår problemen och, som Metro rapporterade på tisdagen, blir värre. I en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Rädda Barnen framgår att 72 procent av föräldrarna vill att föreningarna arbetar mer aktivt och förebyggande mot kränkningarna. Nära hälften har dessutom sett en annan förälder hetsa, skälla eller kränka barn i samband med idrott.

– Man måste konkretisera de värderingar och idéer man har ute i föreningarna med aktiv handling. Det är föreningarnas ansvar och föreningarna utgörs av ideellt aktiva föräldrar – men de behöver stöd, säger Ola Matsson på Rädda Barnen.

Idrotten är jämlik och kan gynna de mest utsatta barnen, menar Ola Mattsson. Men med elitsatsningar och selektering kan den få motsatt effekt. Barn och ungdomar fastnar på avbytarbänken. Av de barn som har slutat med idrott för att de inte ansågs vara tillräckligt bra var 41 procent under 11 år. Det är vid den åldern som selekteringen sker i Boo FF.

– Fotboll är business och det gäller att producera spelare. Det är samhällsutvecklingen men det är hemskt, säger Andreas Bild och fortsätter:

– Vi försöker hela tiden göra den bättre. Vi jobbar aktivt och vet att det är barn vi har att göra med. Det är alltid de som ska vara i fokus.

Trots problemen inom ungdomsidrotten är det viktigt för barn att ha en fritidsaktivitet.

– Det är jätteviktigt. Det gynnar barns hälsa och att delta i fritidsaktiviteter kan bryta vissa sociala mönster, säger Ola Mattsson. LÄS MER: Man skrek "svartskalle" till 12-åring under match”En viss jargong hör till spelet”

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro