ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skämt om tjocka vanligt i barnfilmer

Anneli Sandberg · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

Skämt om tjocka i barnfilmer är vanligare än man tror. När forskare tittade igenom några av de populäraste barnfilmerna innehöll 70 procent av dem hån mot överviktiga.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Alloverpress

Det är forskare vid Universitetet i North Carolina som har gjort en undersökning bland våra mest älskade barnfilmer. De har tittat närmare på de fyra populäraste filmerna varje år mellan 2006 och 2010, däribland filmer som ”Happy feet”, ”Kung Fu Panda” och ”Ratatouille”, och letat efter skämt om överviktiga eller underviktiga, skriver Huffington Post. Resultatet visade att 70 procent av filmerna i undersökningen innehöll hån mot tjocka, 20 procent innehöll hån mot smala.

– Det finns så många skolor och organisationer som jobbar hårt mot mobbing och nedlåtande beteende. Det var intressant att se att det är normaliserande i barnfilmer, säger doktor Eliana Perrin, som stod bakom projektet, till Huffington Post.

Perrin planerar att ta undersökningen vidare nästa år genom att ta reda på vilken effekt detta får på barn.

– Nästa steg blir att titta på om barn tar åt sig av de här kommentarerna eller om de ser filmen i sin helhet. De kanske lär sig något gott när filmen är slut och inte lär sig att vara nedlåtande, säger Perrin.

Undersökningen visade också att man, i majoriteten av filmerna, har ett ätbeteende som leder till fetma. I 65 procent av filmerna äter man ohälsosamt snacks, i 60 procent äter man för stora portioner och i 55 procent dricker man söta drycker.

– Det ger dubbla budskap. Det är sällan man äter nyttigt men när någon blir fet så blir personen genast föremål för mobbning, säger en av forskarna.   

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro