ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skämtet som tvingade ministern att avgå

Peter Lindholm · 23 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Japans justitieminister Minoru Yanagida försökte skoja till det – och fick sparken.

Japans justitieminister Minoru Yanagida försökte skoja till det – och fick sparken. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Japans justitieminister drog ett plumpt skämt. I går tvingades han avgå. Här är fler mindre lyckade ordval.

Japans justitieminister har skämtat för sista gången. Minoru Yanagida tvingades avgå i går efter att ha skojat om att hans jobb är enkelt.

Det var i förra veckan som Yanagida skojade i sin valkrets i Hiroshima om att han hade ett enkelt jobb.– Det är lätt att vara justitieminister för man behöver bara komma ihåg två meningar: "Jag kommenterar inte enskilda fall" och "Vi hanterar ärendet enligt gällande lag och bevisning".

Men även om jobbet är lätt så är det där med humor svårt. Det hjälpte inte att Yanagida bad om ursäkt. Uttalandet var så kontroversiellt att han tvingades lämna jobbet.– Det var fel av mig och jag ber verkligen om ursäkt, sa han på en presskonferens i Tokyo i går.

Minuru Yanagida är långt ifrån den första som får sparken efter att ha fällt en oövertänkt kommentar. Ordspråket "Tala är silver, tiga är guld" gäller fortfarande om man inte vill bli fälld av sitt eget ordval.

De har också sagt för mycket

"Vi ber om ursäkt för hur oljan förstör vissa personers liv. Ingen vill täta läckan mer än jag gör. Jag vill ha mitt liv tillbaka."

Oljebolaget BP:s vd, Tony Hayward, fick också ett annat liv efter den kommentaren i våras. "Två ord: Trå-kigt."

Så recenserade den brittiske programledaren Tom Binns drottningens jultal i fjol. Det var det sista han fick göra i BBC."Frågar du mig om vicepresident Biden? Vem är det? Sa du: ’Bit mig?’"

Den amerikanske befälhavaren för trupperna i Afghanistan, general Stanley McChrystal, bet sig själv i svansen efter detta uttalande i Rolling Stone i våras."Det liknar mer en ordningsförseelse."

Kammaråklagare Rolf Hillegrens uttalande om våldtäkter i fjol diskvalificerade honom från att i fortsättningen handlägga sexualbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro