ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skandal-lasagnen kan innehålla åsna

Tomas Lundin · 11 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013
Skandal-lasagnen kan innehålla åsna En lag som förbjuder hästar och åsnor på vägarna i Rumänien kan ligga bakom köttskandalen.

Skandal-lasagnen kan innehålla åsna En lag som förbjuder hästar och åsnor på vägarna i Rumänien kan ligga bakom köttskandalen. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Köttet i skandal-lasagnen kanske inte alls är häst. En annan draghjälp har blandats in i köttfärsskandalen som spritt sig som en flodvåg över Europa.

Allt fler detaljer börjar framträda i hästköttsskandalen, samtidigt som krismöten hålls runtom i Europa. 

Nu jobbar livsmedelsexperter i Frankrike med en teori att köttet som hittat en väg från rumänska slakterier till svenska frysfack inte alls är begränsat till häst. Även åsnor kan ingå i den största köttskandalen i Europa sedan Galna ko-sjukan, skriver The Independent.

Bakgrunden är en rumänsk lag som klubbades för sex år sedan, men som först nyligen trätt i kraft. Åsnor och hästar har varit vanliga dragdjur i Rumänien men lagen förbjuder dem på bilvägar. Det har gjort att hundratusentals djur blivit överflödiga och skickats till slakteri. 

Den franska leverantör som sålt vidare köttet från Rumänien riskerar hårda straff om det visar sig att de medvetet köpt upp rumänskt häst- och åsnekött. 

Skandalen har satt Findus – med säte i skånska Bjuv – i fokus, men flera andra tillverkare och restaurangkedjor har också kopplingar. Coop och Ica har kallat tillbaka mängder av fryst lasagne och i Storbritannien har Burger King kasserat miljontals hamburgare.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro