ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skandalerna skadade Lula

Stockholm TT · 2 Okt 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen väntar sig annat än att dramatiken ökar ytterligare fram till dess.

President Luiz Inácio Lula da Silva lyckades inte skrapa ihop de 50 procent av rösterna som krävdes för seger i första valomgången i söndags. Det stannade på retsamma 48,6 procent och han får nu möta tvåan, socialdemokraten Geraldo Alckmin, om fyra veckor.

Trots att Lula gjorde ett bättre val än för fyra år sedan bör han vara bekymrad. Hans stjärna har dalat de senaste veckorna samtidigt som Alckmin ökat starkt, till 41,6 procent av rösterna. Firande i söder Fyrverkerier lyste upp São Paulos finanskvarter efter valet. Alckmin var tidigare guvernör i delstaten São Paulo och socialdemokraterna fick många röster i Brasiliens ekonomiska centrum, en högborg för Lula-motståndet. Men Alckmin vann mark på fler ställen i landet.

Analyserna går ut på att skandalavslöjandena mot Lulas stab till slut fått effekt. För två veckor sedan greps två av Lulas kampanjarbetare med motsvarande 5,7 miljoner kronor i São Paulo. Pengarna skulle användas i en smutskastningskampanj mot Alckmin och São Paulos guvernör José Serra. Sedan dess har Lulas popularitet långsamt dalat ned under 50 procent. Senare i veckan kommer sex av presidentens medarbetare att häktas för inblandning i skandalen. Att det inte skett tidigare beror på en brasiliansk lag som hindrar polisen att gripa misstänkta brottslingar dagarna före och efter valet, om de inte tas på bar gärning. Tv-duell Två frågor väntar på svar inför fortsättningen: Kommer det fler avslöjanden och tänker Lula fortsätta att gömma sig för motståndarna?

Skandalerna har avlöst varandra det senaste året och Lula har snart inga av sina gamla, nära medarbetare kvar vid sin sida. Ministrar och ledare i Arbetarpartiet (PT) har avgått på löpande band efter att ha blivit utpekade. Lula har till och med tvingats erkänna att korruption existerat inom partiet. Ytterligare fyra veckors valrörelse innebär goda möjligheter för fler dolda sanningar om PT att sippra ut i medierna.

Presidenten är fortfarande klar favorit till valsegern, men han tvingas nu troligen ge upp sin tidigare taktik att inte ställa upp i debatter mot konkurrenterna.

Karismatiske Lula mot gråe, korrekte Alckmin blir en verbal duell som kommer att fylla många brasilianska barer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro