ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skandalverket: Äter upp asylsökandes mat

Frida Sundkvist · 29 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013
Fler personalskandaler vid Migrationsverket

Fler personalskandaler vid Migrationsverket Foto: Scanpix


Flera fall av felaktigt frihetsberövande, anställda som knuffar sina kolleger och äter upp de asylsökandes mat. Migrationsverkets anställda är långt från några änglar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det vanligaste som anställda på Migrationsverket anmäls för är olovliga sökningar i databaserna. Flera fall tas varje år upp i Migrationsverkets personalansvarsnämnd och leder oftast till en varning.

Men det är långt från det enda som de anställda vid Migrationsverket sysselsätter sig med på arbetstid. Migrationsverklets personalansvarsnämnd tar upp cirka tio fall per år där medarbetare misstänkt ha misskött sig. Här är ett axplock av ärenden som rör Migrationsverkets anställda. 

Januari 2012: Anställd fäller olämpliga uttalanden om sökande. Den anställde får 20 dagars löneavdrag för att ha knuffat en kollega. Personalansvarsnämnden ansåg att gärningen var särskilt allvarlig eftersom det fanns ett motiv att hämnas på arbetskamraten. Hon hade nämligen reagerat på den anmäldes olämpliga uttalanden om sökanden vid Migrationsverket.

April 2012: En anställd avskedas när det står klart att hon under lång tid inte registrerat och vidarebefordrat handlingar. Hennes agerade ledde till skada för enskilda sökande.

Juni 2012: En person satt i förvar i 16 timmar och 21 minuter för länge. I anmälan påstods att det fanns skälig misstanke om tjänstefel, men nämnden friade de tre anställda. 

Februari 2011: En anställd åt av maten som är avsedd för asylsökande. Personen har dessutom gjort sig skyldig till ett förhållningssätt som förtjänade kritik. Nämnden övervägde att sparka den anställde, men stannade vid en varning. 

April 2010: En anställd stängs av på grund av misstanke om allvarlig brottslighet.

Maj 2011: Medarbetaren var borta på politiska uppdrag men rapporterade inte in sin frånvaro och fick därför utbetald lön för frånvarande dagar. Personen lämnade sin tjänst vid Migrationsverket. 

Juni 2010: En anställd avskedas för att bland annat ha lånat pengar av en asylsökande. 

September 2010: En medarbetare sänder ett fax till fel adress. Kan låta oskyldigt, men i det här fallet fick det följden att en person satt i förvar i tre dygn utan laglig grund. 

Januari 2009: En anställd avskedas efter att denne hotat en kollega och förskingrat pengar från enhetens fritidsförening. 

April 2009: Anmälan mot fyra personer som varit inblandade i att en person satt felaktigt frihetsberövad i åtta timmar.

Augusti 2009: En medarbetare anmäldes till åtal för misstänkt dataintrång samt att ha tagit betalt av asylsökande för att utfärda uppehållstillstånd. 

Januari 2008: Två personer har vid en avvisning inhandlat skattefria varor på flygplatsen genom att använda den avvisades boardingkort. 

Januari 2008: Anställd har i mycket stor omfattning besökt hemsidor med innehåll som strider mot Migrationsverkets värderingar. Tjänstemannen hade dessutom tidigare fått en varning för samma beteende. 

Januari 2008: En person vid Migrationsverket försökte skaffa sig en privat relation med en asylsökande kvinna. Han skrek dessutom och svor åt asylsökande. Mannen avskedades. 

Juni 2008: En person anmäls till åtal av personalansvarsnämnden på grund av skälig misstanke om mutbrott. Mannen avstängdes från sin tjänst. 

Februari 2007: Tjänsteman öppnade ett brev till en asylsökande. Den anställde fick en varning. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro