ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skåne tar plats på Möllan

Karin Ericson · 17 Maj 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016
Skåne tar plats på Möllan Söder om Småland, på Möllevångstorget, har en skånsk matmeny och nordisk inredning.

Skåne tar plats på Möllan Söder om Småland, på Möllevångstorget, har en skånsk matmeny och nordisk inredning. Foto: Linnea Svensson Arbab


klar

Artikellänk är kopierad

Söder om S
  måland. Claesgatan 8. Ung skånsk krog med lång och rolig ölmeny och en kortare men väldigt bra matmeny som bjuder på skånska smaker med modern och van hand.
Söder om S måland. Claesgatan 8. Ung skånsk krog med lång och rolig ölmeny och en kortare men väldigt bra matmeny som bjuder på skånska smaker med modern och van hand.

Möllevångstorget. Ett myller av bilar med egna trafikregler, ett färgkaos av prisskyltar utanför kinesiska och arabiska butiker, frukt som staplats på höjd längs husväggarna och rökande kaffedrickare utanför kaffebarerna. En helt fantastisk mångkulturell plats där allt fungerar på ett helt unikt sätt. Mitt i detta  sammelsurium hissas plötsligt den skånska flaggan och krogen Söder om Småland öppnas, med inredning i ljust trä, sittplatser på platåer i olika höjd, mysiga krypin och en bar. Restaurangen har en kortfattad skånsk matmeny men långfattad och medveten ölmeny. Vin finns inte över huvud taget.

Ägarna gillar dock alla kulturer. Killarna äger ständigt fullsmockade Carib Kréol mitt emot och myllrande hippa polska Jetzt. De har förstått att koncept är grejen. Med ett tydligt koncept kan gästen göra ett tydligt val. Till Söder om Småland går man om man har ett större intresse av öl än att den ska vara stor och stark. På en griffeltavla hittar vi en IPA, Simcoe & Chinook från danska Ugly Duck. Kall och bitter, humlig och god. Mer karaktär har en öl som är så syrlig att den utmanar föreställningen om vad som är öl och vad som är lemonad.

Menyn är liten och byts bara ut en gång i månaden. Att locka hit gäster för matens skull är uppenbarligen inte i fokus. Därför förvånas jag över hur suverän maten är. Skånska smaker av någon som har rätt hand med råvaror och öga för vackra uppläggningar. Jag fastnar framför allt för en av de två förrätterna. En smakrik och saftig bit grillad kyckling med knaprig salt yta. Men det är inte den som är huvudsaken, det är den underbara krämen på nässlor som flutit ut över tallriken samt ett pocherat ägg som kläcks med gaffeln så att gulan rinner ut. Friterade hela nässlor dekorerar tallriken tillsammans med ett parmesanchips. Salut för Skåne!

Vackra nyanser av grönt, lila och orange gör varje rätt inbjudande. I ett litet glas kommer en iskross med citronsmak till den saltade torsken, hyvlade blomkålsbitar ser ut som en vacker sallad av miniträd till den något degiga vegetariska äggarullen och den rejäla svinanacken serveras med bakade majrovor och krispig knallila rödkål.

Med tanke på potentialen i köket hoppas jag att maten får större plats på Söder om Småland och att Skåne etablerar sig som ett annorlunda inslag på Möllan.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro