ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånebarn mobbar mest i hela Sverige

Ingrid Arinell · 20 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ett giganstiskt område – ibland känns det hopplöst”

klar

Artikellänk är kopierad

Risken att bli mobbad är störst i Skåne. Här har var sjunde elev utsatt någon för mobbning.Brottsförebyggande rådet ställde frågan ”Har du mobbat andra” till Sveriges niondeklassare. I Skåne svarade var sjunde elev ja på den frågan.

Samtidigt pågår antimobbningskampanjer på flera skolor – Lindängeskolan i Malmö är en av dem. Anders Nordgren, lärare, vittnar om en hård attityd bland eleverna, men tycker ändå att skolans kamratstödjarverksamhet har gett visst resultat.– Det här är ett gigantiskt område och ibland känns det hopplöst. Men vi gör framsteg, säger han.

Lindängesskolans antimobbningsarbete går ut på att låta alla elever genomgå en kamratstödjarkurs. Under kursen får eleverna lära känna varandra bättre genom lekar och övningar.  Fokus ligger på att öka toleransen och acceptera olikheter. – Vi märker att inte alla elever tycker att det är så lätt. Det finns en norm för var som är bra och dåligt. Följer man inte den blir man lätt ett byte, säger Anders Nordgren.

Enligt honom handlar normen till viss del om att vara duktig på ”rätt” saker, som idrott och estetiska ämnen.– Vi kan se tydliga mönster på vilka förmågor som har hög status. Den som är bra på matte, men inte idrott får ständigt höra att den är kass just för att den inte är duktig i högstatusämnena, säger Anders Nordgren.

Felipe Estrada på Brottsförebyggande rådet har ingen teori kring varför det mobbas mest i Skåne.– Vi har inte utrett det, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro