ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånes kollektivtrafik allt dyrare – nya kunder behövs

Conny Emmelin · 14 Mar 2013
Uppdaterad 14 Mar 2013
Skånes kollektivtrafik allt dyrare – nya kunder behövs

Skånes kollektivtrafik allt dyrare – nya kunder behövs Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Kostnaden för kollektivtrafiken i Skåne steg kraftigt mellan 2007 och 2011, visar ny rapport. Samtidigt ökade inte resandet i samma utsträckning. – Vi har aldrig satsat så mycket på kollektivtrafiken som vi gjort under den här perioden. Men samtidigt kan det inte fortsätta i all oändlighet att kostnaderna ökar. Vi måste hitta nya kunder som kan ge nya intäkter. Det är det vi lägger krutet på just nu, säger Mats Persson (FP), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden i Skåne. 

Mellan 2007 och 2011 steg kostnaden per resa för skattebetalarna i Skåne med drygt 20 procent, visar en rapport från Svenska Bussbranschens riksförbund (BR). Stora satsningar, bland annat på Citytunneln, är en förklaring. 

Enligt Lars Annerberg som är ansvarig för upphandlad linjetrafik på BR är en annan förklaring att Skåne ställer krav på biogas i samtliga bussar när det genomförs upphandlingar. 

– Det är ett väldigt kostsamt sätt att vara skonsam mot miljön, säger han.

Mats Persson (FP) tycker att satsningen trots kostnaden är rätt. 

– Vi har valt att kunna säga till kunderna att vi kan erbjuda en fossilfri busstrafik men visst är vi medvetna om att det på kort sikt är kostsamt med biogas, säger han. 

Samtidigt pekar Persson på att utvecklingen de senaste månaderna går åt rätt håll. 

– Vi ser redan nu att det varit en bra resandeutveckling de första månaderna, säger Mats Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro