ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånes småkommuner alltmer brottsbelastade

Johan Mårtensson Bornudd · 26 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många flyttar från Malmö på grund av att de känner sig otrygga. Men även småkommunerna blir allt mer brottsbelastade. Skånes landsbygdskommuner marknadsförs ofta som idyller. Men färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar en mindre fridfull sida av flera kommuner, bland annat Perstorp, Hörby och Tomelilla. Här har antalet våldsbrott ökat stadigt de senaste fem åren och sett till invånar­antalen har kriminaliteten nästan nått Malmös nivå. Enligt Anders Nilsson, stationschef på polisen i Tomelilla, är det olika ungdomsgäng som står för ­större­ delen av våldsbrotten i Tomelilla.

Nu håller polisen tillsammans med kommunen på att kartlägga de unga brottslingarna.– Vi satsar oerhörda resurser på att komma tillrätta med kriminaliteten här. Tillgängligheten av poliser i Tomelilla har ökat. Vi har också ansökt om kameraövervakning på torget och järnvägsstationen som är de mest brottsbenägna platserna, säger Anders Nilsson.

Varför begås så många våldsbrott i Tomelilla?– Det beror främst på befolkningsstrukturen, med en hög arbetslöshet. Dessutom har Tomelilla blivit något av en mötesplats för grupperingar från olika kommuner.

I Hörby anmäldes förra året nästan lika många våldsbrott som i Malmö, sett till antalet invånare. Men det innebär inte att Hörby blivit ett gangsternäste. – Vid ett och samma tillfälle anmäldes hundra våldtäkter, som ägde rum under flera år. Detta gör att Hörby hamnar så högt upp på listan. Det är i själva verket en ganska lugn kommun, säger Joakim Nyberg, polis­chef i Hörby.

… men innerstaden har blivit tryggare

Det finns indikationer på att Södra innerstaden i Malmö har blivit lite tryggare, visar en undersökning som Skånepolisen publicerade i går.– Såväl värdena för ordningsstörningar som utsatthet för brott är bättre än vid förra mätningen och positivare än de senaste fyra åren. Den negativa utvecklingen i området beträffande ordningsproblemen får därmed anses bruten, säger polismästare Per Svartz.

Skånepolisen manar dock till viss försiktighet med hur informationen ska tolkas eftersom den senaste mätningen gjordes i januari till skillnad från i augusti tidigare år – det kan finnas säsongsvariationer.

Frågan är nu hur tryggheten kan bli ännu bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro