ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånetrafiken: Tjuvåkarna sätter det i system”

Emmelie Wallroth · 4 Mar 2014
Uppdaterad 29 Dec 2016
Att ”planka” förekommer en hel del i Stockholms kollektivtrafik. ” Vi har ju problem med att personer inte betalar för sig och fuskåker, vilket ger ett intäktsbortfall.”

Att ”planka” förekommer en hel del i Stockholms kollektivtrafik. ” Vi har ju problem med att personer inte betalar för sig och fuskåker, vilket ger ett intäktsbortfall.” Foto: TT


Mannen ska ha tjuvåkt tåg under ett och ett halvt års tid. Vi har några stycken som sätter det i system och står för rätt stora summor,” säger Ulrika Mebius på Skånetrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Den 33-årige mannen som Metro har skrivit om står nu åtalad för bedrägligt beteende och riskerar fängelse. Mannen ska ha tjuvåkt tåg mellan Falkenberg och Göteborg under ett och ett halvt års tid.

Sammanlagt ska han ha åkt 46 resor utan att betala.

– Det är inte vanligt, men det förekommer, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.

Mannen ska ha tjuvåkt för en summa av 10 230 kronor.

– Vi har några stycken som står för rätt stora summor. De sätter det i system.

När 33-åringen har blivit påkommen av tågvärdarna har han legitimerat sig och fått en faktura, som han aldrig betalat. Mannen uppger i förhör att han har pendlat till sitt jobb i Varberg.

Ulrika Mebius tror att tjuvåkarna i vissa fall går in och till exempel gömmer sig på toaletten.

– De gånger vi tar fast dem får de ju en avgift. Då struntar de helt enkelt i att betala den. Sedan går det till inkasso och kronofogden.

Skånetrafiken kräver nu att mannen betalar tillbaka summan på 10 230 med ränta.

På SL känner man inte till att något liknande ska ha inträffat i Stockholm.

– Vi har ju problem med att personer inte betalar för sig och fuskåker, vilket ger ett intäktsbortfall. Men jag har aldrig hört om ett såhär stort fall, säger Lovisa Åbom, pressekreterare på SL.

Hon säger att tjuvåkning som tas upp i juridiska sammanhang ofta är enskilda händelser där resenärer till exempel har rest på studentbiljett utan studentlegitimation.

– Jag vet att vi har haft exempel där resenärer säger sig ha fått fel information om biljettregler och åkt på fel typ av biljett. Sådant har gått vidare till rätten. Men det är fortfarande mindre summor det rör sig om, säger Lovisa Åbom.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro