ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skåningar skyldiga mer

Mikael Carlsson · 7 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Färre ärenden hos kronofogden – men skulderna blir allt större

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 2004 har antalet gäldenärer hos kronofogden i Skåne minskat med fler än 3 000 personer, samtidigt har de kvarvarandes skuld ökat med 800 miljoner. – Vi har färre personer hos oss än för något år sedan, men de som är kvar är tyngre skuldsatta, säger Martin Olsson på Kronofogdemyndigheten i Malmö.

OBETALDA UNDERHÅLL STÖRST Den enskilt största skulden hos Kronofogden – efter skatteskulder – är obetalda underhåll. I Skåne svarar obetalda underhåll för nära 332 miljoner kronor och sett till hela landet är summan 2,5 miljarder. Enbart Malmö har drygt 65 miljoner i obetalda underhåll. – Det finns 130 personer i Malmö som har underhållsskulder på mer än 100 000 kronor hos oss, där den enskilt största gäldenären är en fembarnspappa som är skyldig 350 000 kronor. – Det tickar fort iväg i pengar när det är fråga om så många barn, det blir nära 6 000 i månaden som skulden byggs på med.

PRIORITERAR RÄKNINGAR Att det är just de här skulderna som blivit så stora visar egentligen vad det handlar om, menar Martin Olsson. – När människor har dåligt med pengar börjar de prioritera sina räkningar och låter då bli att betala sånt som inte påverkar dem direkt. Oftast är det skulder till staten som prioriteras lågt. En anledning till svårigheterna är att de fasta utgifterna äter upp en allt större del av hushållsekonomin. – Just underhåll är väldigt svårt att påverka, men ökningen kanske kan ge en signal om ifall det här är rätt sätt att få in underhållet på. Att skulderna ökar är ju inte det samma som att pengarna kommer in till försäkringskassan.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro