ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skåningarna är EU-vänligast i landet

Karolina Skoglund · 25 Apr 2014
Uppdaterad 25 Apr 2014

Till skillnad från resten av landet förhåller sig en majoritet av skåningarna positiva till EU. Något som bland annat beror på att de känner sig mer som européer.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Om en månad, den 25 maj, är det val till EU-parlamentet. Sedan valet 2009 har svenskarna dock ändrat sin inställning till det svenska medlemskapet markant, visar en nationell undersökning från SOM-institutet. Mellan 2009 och 2010 var de som var för EU-medlemskapet en bit över 50 procent. Nu har den sjunkit ned till 44 procent.

Just i södra Sverige skiljer sig dock inställningen till EU. I Skåne och Blekinge är hela 53 procent i huvudsak positiva till EU. En siffra som ökat med över tio procentenheter sedan 2012.

– Men den har varit hög hela tiden. En av förklaringarna till det är Öresundsbron. Även identiteten spelar in i det här avseendet. Det har visat sig att man känner sig som en europé mer just i Skåne och Blekinge, säger Linda Berg, fil. dr. och universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Utöver de geografiska skillnaderna visar SOM-undersökningen att bland annat män, högutbildade, politiskt intresserade och storstadsbor i huvudsak är mer positiva till EU än andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro