ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skåningens dröm: Ett långt liv utan motion

Andreas Jelvefors · 20 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

GAMLA. Skåningarna är mest optimistiska i landet när det gäller sin livslängd. Detta trots att skåningarna samtidigt uppger att de är nästan sämst i landet på att motionera. Det visar en undersökning med drygt 4 300 svenskar som fått uppskatta sin troliga livslängd.– Vi skåningar måste ha en väldigt god tro om oss själva. Vi ser oss som starka och att vi kan leva länge oavsett hur vi lever, säger Tommy Alvinsson, talesman i pensionsfrågor vid försäkringsbolaget Folksam.

Var tredje skåning tror att de kommer att bli äldre än riksgenomsnittet, som ligger på 78,7 år för män och 82,9 år för kvinnor. Sett till befolkningsstatistiken borde skåningarna ha en ännu större tro på sin livslängd. Av de skåningar som dog förra året blev nämligen 55 procent av männen och 60 procent av kvinnorna äldre än genomsnittet.

Ännu fler skulle kunna uppnå hög ålder om de satsade på motion. Var sjätte tillfrågad skåning i åldern 16 till 65 uppger att de aldrig tränar fysiska aktiviteter. Nästan var fjärde motionerar mer sällan än en gång i månaden. Förvånande är att det är fler över 40 år som uppger att de motionerar dagligen, än vad det är bland dem som är yngre. Majoriteten av dem som inte motionerar alls återfinns bland de yngre.– Det kan bero på att ungdomar inte alltid ser det som motion när de rör på sig, medan äldre personer ofta förknippar motion med att man först tar på sig gymnastikkläder.•• Är det inte förvånande att svenskar trots allt är så pessimistiska när det gäller sin livslängd?– I enkäten försöker nog många vara realistiska och har svarat att: ”Jag blir nog så gammal som genomsnittet.” Det är väl vår svenska lagommentalitet som träder in, säger Tommy Alvinsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro