ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånsk arbetskraft eftersökt i Danmark

Mikael Carlsson · 22 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt medan många fortfarande går arbetslösa här hemma är det högtryck i vårt västra grannland där arbetslösheten är den lägsta på 30 år. – Det är svårt att hitta folk som vill ha jobb, vi saknar arbetskraft inom nästan alla branscher, säger Jesper Nørgaard som har en transportfirma strax utanför Köpenhamn. – Just för tillfället kan i princip alla som vill få ett jobb i Danmark. I går var han på besök i Malmö för att via den svenska arbetsförmedlingen hitta nya chaufförer. Behovet är stort – uppåt ett tiotal chaufförer ska nyanställas. – Vi har ökat vår omsättning med drygt 20 procent de senaste två åren och måste nyanställa. I Danmark kan vi inte hitta något folk så därför vänder vi oss till Sverige.

FLERA FÖRDELAR För den som lockas över sundet för ett chaufförsjobb kan månadslönen ligga mellan 20 000 och 26 000 kronor – betalt i dansk valuta. Jesper Nørgaard ser flera fördelar med att leta folk i Sverige. – Språket ligger ganska nära varandra, liksom länderna, så det går fort att pendla över sundet. Då kan man ändå ha en hygglig tillvaro med sin familj hemma när arbetsdagen är slut. I Helsingborg pågår ett liknande projekt – Jobb Danmark – som finansieras med EU-pengar. Där är målsättningen att arbetslösa helsingborgare ska få jobb på andra sidan sundet. Främst gäller det inom yrken med stark efterfrågan utan alltför höga kvalifikationskrav.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro