ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånsk musinvasion väntas

Evelina Olsson, Tobias Andersson Åkerblom · 5 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012
Skånsk musinvasion väntas Boende på landsbygden och i städernas utkanter kan räkna med att få besök av möss i vinter. Enligt skadedjurbekämparna på Anticimex i Malmö är mössen rekordmånga i år. Rickard Molderius från Anticimex tömmer musfällan.

Skånsk musinvasion väntas Boende på landsbygden och i städernas utkanter kan räkna med att få besök av möss i vinter. Enligt skadedjurbekämparna på Anticimex i Malmö är mössen rekordmånga i år. Rickard Molderius från Anticimex tömmer musfällan. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Med kylan kommer mössen – och för andra helgen i rad har gnagare gjort tusentals skåningar strömlösa. Nu slår saneringsföretagen larm om mus-invasion i Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är ett riktigt musår i år, säger Emil Öberg, gruppchef på Anticimex skadedjursbekämpning i Malmö. 

Det är främst boende i stadens utkanter och på landsbygden som drabbas av musproblemen. I lördags blev 6 500 elkunder strömlösa i Åkarp, Burlöv och Lomma på grund av gnagare.

– Det var på grund av en råtta som hade tagit sig in i transformatorstationen och antagligen fått ström i sig, säger Jonas Andrén på elbolaget Eon.

Samma sak hände även förra lördagen. I takt med att temperaturerna faller och åkrarna skördas tar sig mössen in i fastigheter för att värma sig. Och de kommer inte en och en.

– Ett tiotal möss i en och samma bostad är inte ovanligt, säger Emil Öberg som nu i snitt hanterar 150 muslarm i veckan.

Varför mössen är så många just i år vet inte Öberg.

– Att folk får in möss på hösten är inget nytt, det som är ovanligt i år är att vi får rycka ut flera gånger till samma bostäder och lägga ut fler fällor och gift då det kommer in nya möss hela tiden, säger han.

Mössen är potentiella smittbärare men det är inte detta som är den största risken med deras närvaro.

– De kan mycket väl starta en brand om de biter sönder elkablar, säger Öberg.

Att det råder musår i år betyder inte att husägare måste dras med ständiga musfällor och gnagande skadedjur. Finmaskiga stålnät som sätts upp vid springor och fönster räcker oftast för att skydda sig mot de oönskade besökarna. Katter däremot utgör inget särskilt hot mot mössen. 

– En fullvuxen mus kan ta sig in genom ett 6 milimeter stort hål och sådana finns på de flesta hus. När det gäller katter så bryr de sig inte så mycket om möss, de får ju redan sin mat och bemödar sig inte med att jaga mer, säger Öberg. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson, Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro