ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånska gravstenar ska krossas

Johan Mårtensson · 17 Okt 2011
Uppdaterad 17 Okt 2011
Kyrkogårdsmästare Rolf Bergman rätar upp den lilla blå skylten som visar att stenen kommer att plockas bort om ingen hör av sig.

Kyrkogårdsmästare Rolf Bergman rätar upp den lilla blå skylten som visar att stenen kommer att plockas bort om ingen hör av sig. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Ogräset frodas på skånska gravplatser – släkten glömmer de döda. Bara på Norra Kyrkogården i Lund måste man nu köra 40 gravstenar till tippen.

klar

Artikellänk är kopierad

Meterhöga tistlar och flerårigt ogräs som döljer grav-stenarna. Många struntar i att hedra sina döda släktingar på kyrkogården, och varje år måste de skånska församlingarna ta bort åtminstone hundra gravplatser på grund av vanvård, visar Metros rundringning. – Det är sorgligt och beklämmande, säger Lars Borgström, kyrkogårdschef i Lunds kyrkliga samfällighet. De flesta av dessa grav-stenar hamnar på soptippen, där de krossas. – Bara om gravstenen har något kulturhistoriskt värde sparas den. Men många av de vanvårdade gravplatserna är nyare. Det händer att vi måste ta bort dem redan efter fem år eftersom ingen skött dem, säger Lars Borgström. På Norra kyrkogården i Lund gjorde man i september en återbesiktning av de gravplatser där ogräset frodades för ett år sedan. De flesta hade snyggats till efter att anhöriga fått varningar, men ett 40-tal av gravplatserna var fortfarande i så bedrövligt skick att man beslutade att ta bort dem. – Ofta bor de anhöriga på annan ort, men det är ingen ursäkt. Det kostar inte mycket att låta oss eller någon annan sköta gravplatsen på entreprenad, säger Lars Borgström. På Limhamns kyrkogård och Östra kyrkogården i Malmö kommer man att förverka 21 respektive 48 gravplatser i år. – Generellt handlar det om gravplatser som ingen besökt på minst två år. Så mycket ogräs brukar det vara, säger Malte Sahlgren, kyrkogårdschef i Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro