ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånska kvinnors pension ökar minst

Andreas Jelvefors · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MINST. Skåningar och i synnerhet skånska kvinnor hade under 2006 sämst utveckling på sitt ihopsparade pensionskapital för inkomstpension. Inkomstpensionskapitalet, PPM-pengar ej inräknade, växte under förra året i genomsnitt med knappt fem procent per skånsk arbetstagare. Det kan jämföras med Gotland och Uppsala där pensionsbehållningen växte med över 6 procent i genomsnitt.

Även den genomsittliga pensionsbehållningen, alltså det pensionskapital man hittills fått ihop, är lägre i Skåne. – Det behöver inte betyder att skåningar generellt sätt har lägre lön. Länet kan ha en ung befolkning som inte hunnit tjäna in så mycket pensionsgrundande kapital. Finns det dessutom många födda mellan 1938 till 1953 så har de lägre pensionsbehållningar i det reformerade pensionssystemet, säger Åsa Andersson, produktspecialist på Försäkringskassans Huvudkontor.

Klart är att kvinnornas pensionsutveckling är sämre i jämförelse med männen.- Anledningen är att kvinnor fortfarande tjänar mindre än vad män gör, säger Åsa Andersson.Kvinnor halkar efter redan i början av 20 års åldern visar FKs siffror.Kvinnor födda mellan 1980 och 1984 har ett pensionskapital som i genomsnitt ligger mellan 15 och 21 procent lägre jämfört med män.– En teori är att fler kvinnor studerar i dessa åldrar än män gör, säger Åsa Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro