ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånska präster för homoäktenskap

Ingrid Arinell · 12 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Skånska präster viger gärna homosexuella. Av 200 tillfrågade präster säger 147 ja till könsneutrala äktenskap. Det visar en rundringning som Metro har gjort.Förra året lämnade enmansutredaren Hans Regner över utredningen ”Äktenskap för par med samma kön” till justitieminister Beatrice Ask (m). I korthet innebär den att äktenskapsbalken ska göras könsneutral. Men Hans Regnér föreslog också att kyrkliga samfund ska få behålla möjligheten till vigselrätt – även om de inte vill viga samkönade par.

En präst som inte vill viga homosexuella skulle i så fall kunna säga nej. Vad skulle det innebära för bi- och homosexuella i Skåne som drömmer om ett kyrkligt bröllop?

Metro ringde till 200 präster för att ta reda på hur många som kan tänka sig att viga samkönade. Tolv av prästerna vägrade att svara på frågan. 17 sa nej, 18 var tveksamma eller hade inte tagit ställning. Sex sa att de skulle kunna tänka sig att viga om det backades upp av hela kyrkan. Men den stora majoriteten sa ja – på olika sätt: ”Ja, jag längtar” ”Ja, självfallet – vem är en präst att sätta sig över kärleken mellan två människor” ”Ja, med glädje”.

Alla riksdagspartier utom kristdemokraterna är för en könsneutral äktenskapslagstiftning, men regeringen har ännu inte lagt fram någon proposition i frågan.

Mikael, 29, säger nej – Christer, 65, säger ja

De har samma Gud och läser samma bok. Men när det gäller vem som har rätt till kyrklig vigsel tycker de olika. – Om kyrkan ska välsigna, så ska vi välsigna alla, säger Trelleborgsprästen Christer Kyreus. Men Malmöprästen Marco Helgeson håller inte med.

– Jag känner inte att jag har mandat att välsigna ett homosexuellt par. Jag är inte 100 procent säker på att Gud hade gjort det, säger han.

De möts i St Petri kyrka i Malmö för att tala om kärlek och sexualitet. Marco Helgeson hittar inga argument i Bibeln för att homosexuella ska få gifta sig. Det gör Christer Kyreus: – När Jesus säger ”jag är vägen, sanningen och livet” markerar han att sanningen är central. Jag har välsignat många par under åren och den största längtan de har är att vara sanna mot sig själva och sin kärlek.

Enligt Helgeson är homosexuella välkomna till kyrkan – men han vill inte välsigna deras relation. – Det finns saker Gud inte beundrar. Jag accepterar porrsurfare som människor, men jag accepterar inte det de gör. Lika lite som jag välsignar porrsurfande välsignar jag det homosexuella samlivet.

Nu jämför du en sexuell handling med en kärleksrelation. Porrsurfande och homosexualitet har inte med varandra att göra. – Min poäng är att kyrkan inte kan välsigna något som vi inte vet om Gud välsignar. Christer Kyreus protesterar: – Homosexuella kommer inte för att få sin läggning välsignad. Frågan om sexualitet kommer inte ens upp. Det handlar om människors kärlek och framtid.

Kyrkan måste respeketera att människors sexualitet är något privat, menar Kyreus. – Man kantrar redan när man för in sexualiteten. För då godkänner man det man själv tycker är riktigt och underkänner allt annat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro