ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skånskt djurskydd kostar miljoner

Dag Ankersen · 11 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013
Krokodilen Kaj omhändertogs tidigare i höst. 

Krokodilen Kaj omhändertogs tidigare i höst.  Foto: TT Bild


Omhändertaganden av djur i Skåne är en dyr affär. Sedan 2012 har Skånepolisen betalat över 5,6 miljoner kronor för omhändertagna djur, men bara fått in drygt 300 000 från djurägarna.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi fakturerar rätt mycket och det är en hel del som vi inte får in, säger Malin Löfström-Nord, chef på budgetsektionen.

Det är Länsstyrelsen som tar beslut om ett omhändertagande, men polisen som verkställer. Sedan tar polisens två samarbetspartners hand om djuren under tiden som ärendet utreds och det är det som kostar pengar.

– Vi får fakturor från företagen som vi betalar, sedan skickar vi vidare fakturan till djurägaren, men det kan ta flera år innan ett ärende avslutas, säger Löfström-Nord.

Pengarna tas från polisens allmänna medel och fram till den 30 juni 2013 har man skickat vidare 396 ärenden till Kammarkollegiet för indrivning, men där tar det oftast stopp.

– Det är naturligtvis inte bra att ligga ute med så mycket pengar, men det är tyvärr en del av arbetet. Vilken myndighet det än är som ansvarar för det så blir det en kostnad från skattebetalarna.

Fakta:

Skånepolisen arbetar tillsammans med Wilaritt och Djurambulansen i djurskyddsärenden.

Företagens kostnader står polisen för, sedan försöker man få in pengarna från djurägarna.

Då djurägarna allt som oftast inte har några pengar innebär det att polisen ligger ute med mångmiljonbelopp varje år, pengar som man har liten förhoppning att få tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

Dag Ankersen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro