ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skapa lagliga och säkra vägar till Europa

Metro · 10 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015

I tider av gränslöst lidande har människor en enastående förmåga att göra det som krävs för att hjälpa, vilket vi sett prov på de senaste veckorna. Nu är det dags för politikerna att svara upp mot vågen av medmänsklighet med storskaliga insatser för att skapa lagliga, säkra vägar in i Europa, skriver Sara Damber, vd för Reach for Change.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste dagarna har våra skärmar fyllts av bilder. Fasansfulla bilder, som inte lämnar någon oberörd. Men också bilder av kraft, av människor som samlas på gator och torg, bilder av stöd och omsorg. Privatpersoner och företag skänker pengar och frivilliga krafter mobiliseras för att välkomna dem som lyckats ta sig hit. Vi ser heroiska insatser och medmänsklighet utan gränser.

Men det får inte stanna där, det behövs förändring. Det starka engagemang som människor visar runt om i landet måste mötas av politisk handling. Med hjälp av lagändringar måste vägen in i Europa göras trygg för alla – barn liksom vuxna. 

För alla når inte fram. Tusentals liv slutar precis som Alan Kurdis, alldeles för tidigt. Vägen är lång och farlig, och barnen som gör resan är särskilt utsatta. I dag dör barn på havet och i lufttäta lastbilar, men det behöver inte vara så.

Det finns historiska exempel vi kan lära oss av. En person som är en stor inspiration för människorättskämpar världen över är den svenske diplomaten Raoul Wallenberg. Han var stationerad i Budapest under andra världskriget och hade i uppdrag att följa utvecklingen för de ungerska judarna. I takt med att det folkmord vi nu känner som Förintelsen blev ett faktum intensifierade han sitt arbete och skapade sig ett större utrymme att göra skillnad än vad någon förväntat sig. Raoul Wallenberg utfärdade så kallade skyddspass som gav judar möjlighet att resa in i Sverige utan att riskera att bli förda till läger. Det han skapade var en skyddad och laglig väg till trygghet. Tiotusentals människor räddades.

Det finns flera lösningar för att göra resan till Europa laglig. Ett humanitärt visum skulle, precis som Raoul Wallenbergs skyddspass, innebära att flyktingar kan få de dokument de behöver för att resa till Europa utan att utsättas för risken att drunkna eller kvävas på vägen. Det skulle även vara möjligt att låta flyktingar söka asyl på ambassader innan avresa samt att utöka de så kallade flyktingkvoterna som innebär att människor får hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR att sätta sig i säkerhet.

Nu är det tid att skapa nya exempel på heroiska insatser som gör skillnad och räddar liv. Därför vill jag uppmana politiker att svara upp mot vågen av kraft och medmänsklighet och skapa lagliga inresevägar så att fler når fram. Politiska beslut behövs på nationell nivå såväl som på EU-nivå. Det finns det folkligt stöd för. Civilsamhället, UNHCR och Röda Korset förvaltar det stöd de får i form av donationer och gör enastående insatser. Det är dags att politikerna gör detsamma och tar vara på det engagemang som finns. Vi vet att människor behöver räddas, inte bara från kriget i Syrien utan också från fasorna på flyktvägen – nu är det tid för förändring, en förändring som sätter spår in i framtiden.

Sara Damber

Vd, Reach for Change

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro