ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skaparen bakom "Bron": "Tjänar inte så mycket som folk tror"

Emma Björkman · 20 Sep 2013
Uppdaterad 20 Sep 2013

På söndag är det premiär för säsong två av Bron” i SVT. Succéserien har hittills sålts till 131 länder och gjorts i två remakes. – Jag har inte tjänat så mycket som alla tror att jag gjort, säger skaparen Hans Rosenfeldt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Helin och Kim Bodnia i "Bron".
Sofia Helin och Kim Bodnia i "Bron".Foto: Scanpix

SVT:s prisbelönta dansk-svenska kriminalserie ”Bron” är numera en världssuccé som sålts till 131 länder och kommit i två remakes – amerikanska ”The bridge” som visas i USA nu och brittisk-franska ”The tunnel” som har premiär i oktober.   Skådespelarna Sofia Helin, 41 och Kim Bodnia, 48, säger att framgångarna syns i deras lönekuvert men vill inte säga med hur mycket.  – Nej, men det är klart vi får mer pengar. Det är en business, ju större detta blir desto mer pengar får de hosta fram. Till säsong tre måste jag göra större fickor i mina kläder för att få plats med alla pengar, säger Kim Bodnia. Frågan är hur mycket seriens skapare Hans Rosenfeldt skrattar på väg till banken?– Jag har inte tjänat så mycket som alla tror att jag gjort. Det är klart att jag får pengar men inte så att jag kan sluta jobba, säger Hans Rosenfeldt. Han berättar att de utländska serieversionerna har gett honom en miljon kronor och försäljningen till andra länder ytterligare en miljon. – Det är många som ska ha en del av kakan, säger han.  Den andra säsongen av ”Bron” inleds med att ett förarlöst fartyg går på grund mellan Sverige och Danmark. I lastutrymmet gör polisen Saga (Sofia Helin) en chockerande upptäckt. Händelsen får henne att ta kontakt med sin förre kollega, den danske polisen Martin (Kim Bodnia) igen.  – Vi kommer att få se Saga försöka sig på sambolivet. Och det kommer situationer som gör att vi får veta mer om hennes bakgrund, vilket inte är så bekvämt för henne, säger Sofia Helin. När tittarna återser Martin är han tyngd av sorg efter sonens död i slutet av säsong ett. – Men när han träffar Saga igen börjar han en resa för att komma över sorgen, säger Kim Bodnia.  Sofia Helin och Kim Bodnia säger att de diskuterar om de kommer att vara med i den tredje – och sista säsongen av ”Bron” som Hans Rosenfeldt skriver på nu.  – Jag ska lämna in material för säsong tre i december. Senast i mitten av januari måste produktionsbeslutet tas om vi ska kunna visa säsong tre hösten 2015 som vi vill, säger Hans Rosenfeldt.   

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro