ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skar av IS främsta försörjningsväg

TT-AFP-Reuters · 26 Dec 2015
Uppdaterad 26 Dec 2015
Motgångar för Islamiska staten (IS) under annandag jul.

Motgångar för Islamiska staten (IS) under annandag jul. Foto: TT


Efter gerillaledaren Zaran Aloushs död i Syrien rapporteras en evakuering av islamistkrigare ha stoppats. I norra Syrien erövrade en rebellallians en damm från Islamiska staten och skar av en av terrororganisationens främsta försörjningsvägar.

klar

Artikellänk är kopierad

Islamiska staten (IS) tillfogades ett nederlag på lördagen när en allians av kurdiska och arabiska rebellgrupper intog Tishrin-dammen nära IS-fästet al-Raqqa i norra Syrien. Enligt överste Talal Selo innebär erövringen av dammen att IS-fästen i norra Aleppo lättare kan isoleras från terrororganisationens områden öster om floden Eufrat, där al-Raqqa ligger.

Rebellalliansens offensiv hade föregåtts av intensiv USA-ledd flygbombning. Enligt den amerikanska militären har rebellalliansen, där bland andra den kurdiska YPG-milisen ingår, erövrat 1 000 kvadratkilometer de senaste sex veckorna.

Viktig person

I fredags dödades rebelledaren Zaran Aloush i en flygräd mot hans rörelse Jaysh al-Islams hemliga högkvarter i Damaskus-förorten al-Ghouta. Zaran Aloush var ett viktigt oppositionsnamn inför de fredssamtal med den syriska regimen som FN-sändebudet Staffan de Mistura hoppas få igång den 25 januari i Genève. Men hans död har rört om mellan de olika upprorsgrupperna.

På lördagen sade källor till nyhetsbyrån AFP att en planerad evakuering av tusentals människor från omringade områden i södra Damaskus har stoppats, åtminstone tillfälligt.

Brutet förtroende

– Jaysh al-Islam skulle ha garanterat fri lejd genom områden öster om Damaskus för bussar mot (IS-fästet) al-Raqqa, säger en källa.

Men nu är förtroendet uppenbarligen brutet.

Liksom IS (Islamiska staten) och Nusra-fronten är Jaysh al-Islam (Islams armé) en extremislamistisk rörelse. Dock har Jaysh al-Islam särskilt på sistone något tonat ner sin aggressiva retorik, och ses som något mer återhållsam än IS och Nusra-fronten.

Jaysh al-Islam har nu utsett Abu Himam al-Buwaydani, en 40-årig tidigare affärsman, till ny ledare. al-Buwaydani sägs ha nära band till Muslimska brödraskapet, en organisation som finns i flera länder i regionen.

Mäktig vän

Jihadistexperten Charles Lister vid Brookings Institution skriver på Twitter att dödsfallet är en av oppositionens tyngsta förluster under hela kriget. Listers teori är att Ryssland attackerade Jaysh al-Islams möte för att försvaga oppositionen inför Genève-samtalen. Ryssland ses som Damaskus-regimens mäktigaste vän i omvärlden.

Journalisten och Mellanösternkännaren Aron Lund beskriver Jaysh al-Islam som den mest militanta gruppen bland dem som efter samtal med andra rebellgrupper nyligen enades om att möta regimens företrädare i Genève i januari.

Med Zaran Aloush död kan den ytterst splittrade oppositionens nyfunna sammanhållning falla samman, menar Lund.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-AFP-Reuters
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro