ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skärgård mitt i stan

Peter Lindholm · 7 Sep 2011
Uppdaterad 8 Sep 2011
Nya generösa bryggor på Riddarfjärden ger stockholmarna möjlighet att vistas vid vattnet. Här kan man promenera, sola, ha picknick eller ta ett dopp i det renade vattnet. De föroreningar som förekommer i vattnet idag tas upp av frodiga växter som bildar ett tjockt renande filter kring badet. Med växterna och bryggorna kommer naturen och skärgården hela vägen in till city.

Nya generösa bryggor på Riddarfjärden ger stockholmarna möjlighet att vistas vid vattnet. Här kan man promenera, sola, ha picknick eller ta ett dopp i det renade vattnet. De föroreningar som förekommer i vattnet idag tas upp av frodiga växter som bildar ett tjockt renande filter kring badet. Med växterna och bryggorna kommer naturen och skärgården hela vägen in till city. Foto: RB ARKITEKTER


Sista bidraget till i Metros och Fastighetsägarna Stockholms idétävling om att snygga till Tegelbackskajen rymmer både bryggor och pool. RB Arkitekter vill ta skärgården dit. Läsarna utser vinnaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Via den nya gångbron skapas en obruten strandpromenad från Norr Mälarstrand till Gamla Stan. Det nya upphöjda torget gör det möjligt att cykla och promenera från Vasagatan till vattnet eller vidare till Kungsholmen utan att korsa trafiken. Terrasser, böljande trappsteg och bryggor skapar naturliga mötesplatser där det är sol från morgon till kväll.
Via den nya gångbron skapas en obruten strandpromenad från Norr Mälarstrand till Gamla Stan. Det nya upphöjda torget gör det möjligt att cykla och promenera från Vasagatan till vattnet eller vidare till Kungsholmen utan att korsa trafiken. Terrasser, böljande trappsteg och bryggor skapar naturliga mötesplatser där det är sol från morgon till kväll.Foto: RB ARKITEKTER
Mot vattnet skapas terrasser i nivåer med plats för lokaler, caféer, restauranger och uteserveringar. Här har man utsikt mot Gamla Stan, Riddarholmen och Söder. Platsen befolkas med aktiviteter såväl dagtid som kvällstid.
Mot vattnet skapas terrasser i nivåer med plats för lokaler, caféer, restauranger och uteserveringar. Här har man utsikt mot Gamla Stan, Riddarholmen och Söder. Platsen befolkas med aktiviteter såväl dagtid som kvällstid.

RB Arkitektur går ett steg längre än konkurrenterna i sitt förslag om att göra om Tegelbackskajen attraktivare. De vill möblera om hela Tegelbacken, gräva ned biltrafiken och placera ett nytt kulturhus där. – Det är en vision, ett stort ingrepp, men på sikt tror jag det krävs det ett radikalt grepp för att kunna hantera trafiksituationen där. Det är inte rimligt att ha den där trafiken som korsar genom centrum och den vackraste delen av vår stad, säger arkitekten Rahel Belatchew Lerdell. Själva kajdelen kan byggas utan ingrepp i biltrafiken. Förslaget har döpts till ”Stadsbryggan”. Dels för att det rymmer nya bryggor vid vattnet, men också för att man vill flytta in skärgården i city. – Vi har velat lyfta fram det som är unikt för Stockholm – och det är dess närhet till vattnet och skärgården. Det ska vara lätt att ta sig till vattnet, både för fotgängare och cyklister. Vi har också sett till att man har en obruten strandpromenad från Norr Mälarstrand och hela vägen till Gamla stan. För den som vill stanna upp finns både uteserveringar och en pool, som är omgärdad av renande växtlighet.

Arkitekten berättar

Ett stycke skärgård mitt i city och en obruten strandpromenad från Norr Mälarstrand till Gamla Stan via en ny gångbro. Det nya Tegelbacken erbjuder stockholmarna generösa kajer och bryggor för en lat eftermiddag, ett dopp eller skridskoåkning på vintern. Här finns caféer med uteserveringar, en ny offentlig byggnad och böljande trappor, ramper och bryggor vända mot solen. Promenaden på bryggorna sker bland frodiga växter som är särskilt utvalda för att ta upp föroreningar i vattnet så att det blir baddugligt. I vår vision grävs Centralbron ner och blir del av en led från Globen till Barnhusbron. Järnvägsspåren bevaras och erbjuder resenärerna en storslagen entré in till staden. Dagens mörka passager tas bort, och fotgängare och cyklister rör sig från Vasagatan till vattnet utan hinder över ett nytt öppet torg. Den offentliga byggnaden huserar mediatek, utställningar och föreställningar. Dess olika delar riktar sig mot Stadshuset, Riddarholmen och Riksdagen. På taket finns allmänna gröna takterrasser med fri sikt över staden.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro