ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skärgårdsstrejk rycker närmare

Viktor Bendz/Metro & TT · 1 Nov 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013

Klockan 15.00 på måndag stannar båttrafiken i Stockholms och Göteborgs skärgård. Även Djurgårdsfärjorna och sightseeingbåtarna Paddan i Göteborg påverkas av den strejk som rycker närmare när fack och tjänstemannaföretag inte kommer överens.

klar

Artikellänk är kopierad

►Läs mer: Julborden hotas av strejk

Vid 12.30 i dag svarade facket Seko nej på tjänstemannaföretagen Almegas slutbud i konflikten inom skärgårdstrafiken. Därför tyder det mesta på att konflikten kommer bryta ut på måndag – och det blir stopp i skärgårdstrafiken i Stockholm och Göteborg.

Enligt Seko var den erbjudna lönehöjningen för låg.

– Det är oacceptabelt att våra medlemmar inom skärgårdstrafiken ska få mindre löneökningar än vad övriga fått på den svenska arbetsmarknaden. Nu tvingas vi eventuellt ut i en konflikt för att få vad andra redan fått, säger Seko:s avtalssekreterare, Valle Karlsson, i ett pressmeddelande.

I ett separat pressmeddelande skriver Almega Tjänsteföretagen att arbetsgivarna vill överge så kallade normerande tariffer.

–Det innebär även att det är ett kollektivavtalsbrott att ge en medarbetare som jobbat bra ett extra lönepåslag, skriver förbundsdirektör Stefan Koskinen i en kommentar.

Om strejken bryter ut på måndag ställs all trafik på Älvsnabben linje 285 samt Älvsnabbare linje 286 in, uppger Styrsöbolaget. Färjelinjerna går i Göta älv i Göteborg. De sista avgångarna blir klockan 11.30 och strax därefter.

Totalt gäller varslet ett 50-tal fartyg.

För Styrsöbolagets del berörs Älvsnabben 3, Älvsnabben 4, Älvsnabben 5, Skarven, Älv-Vira, Fröja samt Vipan. Även Strömma turism & sjöfart, som bland annat har turistbåtarna Paddan i Göteborg, berörs om det blir strejk.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz/Metro & TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro