ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skärgårdsstuga? Nein, danke!

Andreas Jelvefors · 20 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Fritidshus på Djurlingsö, Norrtälje, utropspriset är 10 500 000 kronor.

Fritidshus på Djurlingsö, Norrtälje, utropspriset är 10 500 000 kronor.


klar

Artikellänk är kopierad

Svag svensk krona lockar utlänningar att investera i fritidshus. Men utländskt kapital läggs oftare i Skåne och Västra Götaland än i Stockholms skärgård.

Intresset för att köpa fritidshus i Sverige är fortfarande hett. Var 17:e fritidshus, eller 32 000 av Sveriges 558 000 fritidshus, har utländsk ägare. En ökning med 50 procent på två år. Men medan svenskar är beredda att lägga både 5 och 15 miljoner på ett fritidshus i Stockholms skärgård, väljer utländska fritidshusspekulanter hellre ett semesterboende i Skåne och Västra Götaland, visar Metros jämförelse mellan storstadslänen. I kommunerna Örkelljunga och Osby, cirka tio mil från Malmö, ligger det utländska ägandet på 40 procent. I Stockholms län toppar Värmdö och Norrtälje med blygsamma 0,5 och 0,2 procent.– Utlänningar värderar inte Stockholms skärgård på samma sätt som en svensk. Man väljer hellre något fridfullt ute i skogen, utan grannar, och betalar under 1 miljon, säger  Johan Vogel, mäklare på Sjönära, med försäljning i Stockholms skärgård.Omvända förhållandet råder i skärgården längs Västra Götalands kust, i synnerhet utanför  Strömstad.– Mer än  50 procent av de fritidshus som vi säljer går till norrmän, säger Erik Hedlund, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Strömstad.Danskar och tyskar står för det största fritidshus-ägandet i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro