ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skärp er – lagar ska inte behövas för att ni inte ska näthata

METRO · 19 Feb 2016
Uppdaterad 22 Feb 2016

Foto: TT/privat/montage


Varje dag drabbas både unga och vuxna av mobbning och kränkningar på nätet. Ofta sker det utan att omvärlden ser eller hör. Det ropas på lagstiftning och åtgärder, men vart har det vanliga förnuftet tagit vägen? Det är dags att vi tillsammans sätter ner foten och skrämmer trollen på flykt och tar tillbaka det goda, för nu får det förbanne mig vara nog, skriver etikettexperten Mats Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Surfplattor, smarta telefoner, uppkoppling hemma och på många andra platser har svept in i vår tillvaro. Att utveckla ett oskrivet regelverk, vett och etikett, på så kort tid är svårt. I synnerhet då många människor ännu inte hunnit få den erfarenhet som behövs. Samtidigt har det kommit så fantastiskt mycket gott ur denna förändring, det har öppnat en ny värld för oss alla.

Det är på sin plats att säga att internet inte är skälet till allt ont, det är en attitydförändring som skett. Nätet är endast en spelplats där man i skuggan av anonymitet och med ljusets hastighet kan uttala sig grövre och vidrigare än vad man törs öga mot öga. Men är nätet ett helt laglöst land? Så är inte fallet. Vi kan ta skollagen som exempel där det är nolltolerans mot kränkningar även på nätet.

Men vi står också inför en situation som inte är hållbar, vi kan inte stillatigande acceptera att människor utsätts för allvarliga påhopp och hot på nätet utan att något görs. Det är inte enbart rop på lag och ordning som gäller, du och jag måste bidra. Det märkliga är att vi utvecklar en tyst acceptans för beteendet. Vi tänker lätt: ”Ja, ja men det här gäller inte mig”. Men hade du funnit dig i att höra ord som ”hora", "idiot", "bög" eller "svartskalle” om du fått dem levererade på en arbetsplats, skolgård eller idrottsanläggning? Icke!

”Etikettdoktor” eller inte, och då ska man inte svära, men nu får det fan vara slut! Vi måste sätta ned foten, gå på dessa dolda figurer vid varje kommentar, anmäla dem, blockera, skrämma trollen åter till sagornas värld. Varenda en av oss på nätet måste agera. Få dem att inse att vi klämmer åt dig, du åker ut, stängs av, får lämna spelplanen. Vi vill inte ha dig här innan du lärt dig vad som gäller. När du skaffat dig den kunskapen, då är du välkommen in i gemenskapen på nytt.

LÄS MER
Advokat: Nya lagar mot förtal kommer inte att stoppa näthatet

Jag ber att få återta ett gammalt ord: HYFS! Men hur ska vi göra?

I min värld byter man position när man vill uttrycka sitt ogillande. När blivit irriterad på någon så väljer du att rakryggat stå för det och ser personen i ögonen, eller så väljer du ett annat utsiktstorn och försöker se om det finns någon annan förklaring till det som du retat dig på. Alternativt så håller du tyst! Så fungerar vanliga kloka människor, men har du inte lärt dig det så vet du inte.

Självklart krävs det insatser på flera nivåer och av många aktörer. Varför inte börja med bemötande på skolschemat? Det kommer ge framtidens användare av nätet de etiska regler som nu ofta saknas. Men den främsta åtgärden är att vi andra tar vårt ansvar och agerar varenda gång ett ”hora", "bög", "svartskalle" eller ännu värre saker, som dödshot, syns i ett kommentarsfält, en chatt eller på annan plats. Agera precis som om vi hör det i en skolkorridor eller på en arbetsplats. Framgångsrikt bemötande är konsten att få andra människor att trivas.

Mats Danielsson

klar

Artikellänk är kopierad

METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro