ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skarp kritik mot KD:s SD-utspel – så reagerade alla partiledarna

Anton Gustafsson · 22 Mar 2019
Uppdaterad 22 Mar 2019
Sprickan mellan de gamla allianskollegorna växer sig allt större i och med Ebba Busch Thors utspel om SD.

Sprickan mellan de gamla allianskollegorna växer sig allt större i och med Ebba Busch Thors utspel om SD. Foto: TT.


Ebba Busch Thor öppnar för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det uttalandet har fått hård kritik från de övriga riksdagspartierna. Metro har sammanställt partiernas inställning till det nya KD-utspelet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt (V) har sagt att han tycker att det är beklagligt att KD öppnar upp för samarbete med ett ”rasistiskt parti”.

Han tycker även att det finns en ironi att ena dagen utesluta samarbete med Victor Orbáns ungerska Fidez och sedan inleda ett samarbete med ”Orbáns svenska fanclub” som han uttryckte det på twitter.

Samtidigt nämnde Ebba Busch Thor i sitt uttalande att hon i lika stor utsträckning vill kunna föra samtal med Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt menar att han inte har några problem att förhandla och göra överenskommelser med borgerliga partier, även om de sällan är överens.

Socialdemokraterna

Stefan Löfven (S) gick hårt mot Kristdemokraterna på Facebook. Han menar att det finns en risk att Kristdemokraterna kommer” förlora sina mest grundläggande värderingar och själva meningen med sitt eget parti” om man samarbetar med SD.

Löfven passade även på att möta Ebba Busch Thor på hennes egen hemmaplan med att slänga in ett bibelcitat mot henne: ”Vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?” frågade han sig i sitt inlägg på Facebook.

Miljöpartiet

”Vi som tror på ett annat Sverige sörjer att vi förlorat KD bland våra vänner”. Så skrev Miljöpartiets avgående språkrör Gustav Fridolin på Facebook om Kristdemokraternas flirt mot Sverigedemokraterna.

Fridolin menar att att förhandla med SD kan ge makt, men att makten kommer med ett högt pris. Han hänvisar till när partier som liknar SD har fått makt i andra länder i Europa. Några konkreta exempel på vilka länder det skulle handla om ger han dock inte.

Centerpartiet

KD:s beslut gör sprickan mellan de gamla allianskollegorna ännu bredare och djupare. Annie Lööf kallar Sverigedemokraterna för ett populistiskt och främlingsfientligt parti. Hon skriver på Facebook att hon är djupt besviken över Ebba Busch Thors utspel och att det bevisar att Centerpartiets val i regeringsfrågan var det rätta.

Liberalerna

Jan Björklund säger i en intervju med Dagens nyheter att utspelet kommer att försvåra ett återskapande av Alliansen. Björklund tycker också att det är märkligt att KD nu har svängt så kraftigt i den här frågan sedan valrörelsen.

Björklund säger också att utspelet är sorgligt och att det här är det första steget mot ett konservativt block med KD, M och SD som Sverigedemokraterna drömmer om.

Moderaterna

Ulf Kristersson ger sitt stöd till Ebba Busch Thor. Han skriver i ett Facebookinlägg att de andra partiernas besatthet av Sverigedemokraterna har varit skadligt för Sverige. Han skriver vidare att Moderaterna inte kommer att avstå från att driva sin politik av rädsla för att fel parti ska rösta för den. Han tycker att om fyra borgerliga partier och Sverigedemokraterna tycker lika ska de använda den majoriteten för att få igenom sin politik. Men han är även tydlig med att det inte kommer bli något nytt nationalkonservativt block där Moderaterna bildar regering med SD.

nbsp;

Sverigedemokraterna

Det är inte så konstigt att Jimmie Åkesson var mer positivt inställd till beskedet från Kristdemokraterna. Sverigedemokraternas partiledare skriver på sin Facebook att utspelet var ett klokt och moget beslut. Han ser även fram emot att föra samtal och förhandla med KD i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro