ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skarp kritik när friskolor slipper matkrav: Enda landet som tillåter det”

Anton Gustafsson · 20 Feb 2019
Uppdaterad 21 Feb 2019
Daniel Riazat (V).

Daniel Riazat (V). Foto: TT


Stockholm stad skärper nu kraven på kött och andra livsmedel som köps in till kommunens verksamheter. Men de nya kraven omfattar inte friskolor. Något som nu kritiseras av Vänsterpartiet – men försvaras av Liberalerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter nyheten att flera skolor i Stockholm kan ha serverat okontrollerat kött från Polen agerade Stockholms stad. Man införde krav på att alla livsmedel som köps in i kommunens verksamheter ska leva upp till Svensk djurskyddslag. Av Stockholms 358 grund- och gymnasieskolor är över hälften fristående, och behöver alltså inte följa de här kraven om de inte väljer att göra det själva. Friskolornas skolmåltider regleras i skollagen som bara kräver kostnadsfria och näringsriktiga måltider, det var Dagens Nyheter först att rapportera om.

Daniel Riazat är utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och han är upprörd över nyheten.

– Det här är ännu ett tecken på att vi har ett misslyckat system när det går att ställa högre krav på kommunala skolor än på friskolor. För mig är det självklart att man ska kunna ställa lika höga krav på alla skolor när det gäller vilken mat våra barn får i sig i skolan, säger han.

Vill ni föra in ett sådant här krav i skollagen? 

– Vi har inte tagit något formellt beslut om just den här frågan. Men jag tycker helt klart att man bör se över reglerna vad gäller miljö och djurskydd när det kommer till skolmaten, säger Daniel Riazat (V).

Roger Haddad är utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna. Han försvarar att friskolorna i Stockholm själva får avgöra om de vill köpa in kött som lever upp till svensk djurskyddslag, som är starkare i många andra EU-länder, eller inte.

– Det finns en anledning till att det kallas friskolor. Nu handlar det om livsmedel, men nästa gång kan det handla om specifika läromedel och en tredje gång kan det handla om vilka datorprogram alla skolor ska använda. Det är risken om man öppnar dörren till för detaljstyrd lagstiftning, säger han.

Roger Haddad (L).
Roger Haddad (L).

Är inte bra livsmedel till skolelever viktigt nog att skrivas in i skollagen?

– Det står i skollagen att skolmaten ska vara kostnadsfri och näringsriktig. Den typen av generella skrivningar kan man ha, men en riksdag kan inte gå in och säga att alla skolor ska ha ekologisk mat eller liknande. Det måste finnas utrymme för olika aktörer att bestämma sådant själv, säger Roger Haddad (L).

Skolinspektionen kontrollerar regelbundet Sveriges friskolor, precis som de gör med de kommunala skolorna. Men enligt Daniel Riazat räcker inte det.

– Det här är företag vars mål är att gå med vinst, och det är klart att det är billigare att köpa ”fulkött” som man kallar det i media. Sverige är det enda landet i världen som tillåter den här modellen med vinstdrivande fristående skolor och det öppnar upp för det här typen av ojämlikhet, säger han.

pil
Den polska köttskandalen

Kött från sjuka kor i Polen har olagligt sålts till flera EU-länder, däribland Sverige. Fyra svenska företag har köpt in mindre partier. Livsmedelsverket spårar nu var köttet tagit vägen.

Köttskandalen avslöjades i slutet av januari av den polska tv-kanalen TVN24, där en undersökande reporter tog jobb på ett slakteri utanför Warszawa.Bilderna som visades i polsk tv och Sveriges Television visade hur sjuka djur slaktas när veterinärer inte finns på plats.

Sedan såldes köttet utomlands. Totalt beräknas 2 700 kilo kött ha exporterats till Rumänien, Sverige, Ungern, Estland, Finland, Spanien, Lettland och Slovakien.

Köttet ska sedan ha konsumerats på flera restauranger i Sverige och på skolor i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro