ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skarp kritik riktas mot Trump efter stålutspel

Valerie Kaspersen · 2 Mar 2018
Uppdaterad 2 Mar 2018
Tullavgiften ska säkra USA:s framtid, enligt Donald Trump.

Tullavgiften ska säkra USA:s framtid, enligt Donald Trump. Foto: IBL


"Vi måste skydda vårt land och våra arbetare. Vår stålindustri är i dåligt skick. Om du inte har stål, har du inget land". Så skrev president Donald Trump på Twitter efter att fått ta emot enorm kritik mot beslutet att införa tullavgifter för importerat stål.

klar

Artikellänk är kopierad

Donald Trump uppmanade dock på Twitter att tullavgiften skulle säkra USA:s framtid, samt att “handelskrig” var bra och lätta att vinna.

“När ett land (USA) förlorar miljarder dollar på byteshandel med i princip varje land vi gör affärer med, så är handelskrig bra och lätta att vinna. Exempelvis, när vi går ner 100 miljarder dollar med ett specifikt land och de börjar gulla sig och vägrar byteshandla, vinner vi stort. Det är lätt”, skrev Donald Trump på Twitter.  

Det var under torsdagen som Donald Trump gick ut med att USA planerar att införa en amerikansk tullavgift för importerat stål och aluminium. Avgiften kommer att ligga på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA, rapporterar CNN.– Det som har pågått under årtionden är skamligt. Skamligt. När vårt land inte längre kan tillverka egen aluminium och stål. Då har vi inte mycket till land, sade Donald Trump under en presskonferens.

Beslutet har fått ta emot kritik från både presidentens egna rådgivare, men även från stål- och aluminiumtillverkare runt om i världen. Nu har Electrolux valt att avvakta med en planerad miljardinvestering, skriver SVT.– Anledningen är att det kan få en negativ effekt på konkurrenskraften för verksamheten i USA och då måste vi utvärdera det mer innan vi bestämmer oss för hur vi går vidare, säger Electroluxs presschef Daniel Frykholm till SVT Nyheter.

För Sverige kan beslutet om tullavgift få konsekvenser. Men enligt Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, kommer det inte slå lika hårt mot Sverige som exempelvis för Kina.– USA är andra största marknaden för oss, efter Tyskland, så det kommer att påverka. Men å andra sidan är den svenska stålindustrin starkt nischad. Vi gör bara specialprodukter, så det drabbar inte oss på samma sätt som de länder som gör konventionellt stål, som exempelvis Kina, säger Anna-Karin Nyman till SVT.

pil
Börsras efter Trumps tullavgift

Det breda OMXS-index backar 0,7 procent.

Storbolaget SSAB:s aktie faller 0,9 procent, även Sandvik. Euron kostar 10:12 kronor och priset för en dollar ligger på 8:25 kronor.

Källa: SVT 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro