ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skärpta terror- och vapenlagar kan inte vänta till 2017

Metro · 18 Nov 2015
Uppdaterad 18 Nov 2015

Foto: Montage/TT


Det ska vara glasklart för den som reser för att kriga med IS eller andra terrorgrupper att hårda straff väntar när man kommer tillbaka. Flera av regeringens förslag kring terrorresor kan tidigast träda i kraft 2017, och så länge kan vi inte vänta. Nu är vi beredda att samtala med regeringen för att få lagar på plats tidigare, skriver Folkpartiets Roger Haddad.

klar

Artikellänk är kopierad

Folkpartiet liberalerna har följt regeringens arbete att genomföra FN:s säkerhetsråds antagna resolution från september 2014 mot terrorism. Utredningen kring kriminalisering av terrorresor presenterades i juni, men ännu har regeringen inte lagt förslag till justitieutskottet.

Folkpartiet vill att utredningen hanteras snabbare kring kriminalisering av strid för en terroristorganisation utomlands. Budskapet för de som reser ska vara glasklart; de som reser från Sverige och kommer tillbaka ska vänta sig höga straff. Ungefär 120 personer har redan rest tillbaka till Sverige med koppling till Islamiska staten eller Al Qaida. Huruvida de gjort sig skyldiga till terrorhandlingar måste rättsväsendet bedöma mer effektivt än idag. Detta är möjligt eftersom vi redan har lag som kriminaliserar rekrytering, finansiering, organisering och uppmuntran till terrorism. Det finns också lagrum som kriminaliserar folkmord och krigsbrott som dessa personer kan prövas mot.

► LÄS MER: "Gör det olagligt att kriga för terrororganisationer"

Det är inte acceptabelt att de som reser till konfliktområden för att delta och stötta terrorism på förhand vet att de inte riskerar straff när de kommer tillbaka. Detta måste ändras. Pass ska kunna dras in. Med tanke på att ingen IS-terrorist hittills dömts i Sverige för terrorism vill vi dubbla åklagarkapaciteten för säkerhetsmål samt för krigsbrott. Det är olyckligt att regeringen inte avsätter dessa resurser. Inrikesministern menar att när kommande terrorlagar genomförs kan fler lagföras. Men redan idag finns möjligheter som inte används. Om bevisfrågan förklarar att ingen dömts måste åklagarkapaciteten kraftigt förstärkas. Vi vill underlätta för Säkerhetspolisen att inhämta information som är kopplat till terrorism. Här måste alltid avvägningar göras utifrån integritet och träffsäkerhet i åtgärderna.

Regeringen har aviserat förslag kring terrorresor i januari 2016, nu menar regeringen att ett förslag kan beslutas strax före jul. Men i sak ändras inte hanteringen då riksdagen först behandlar förslaget under våren med ikraftträdande tidigast sommaren 2016. När det gäller frågan om att kriminalisera strid för terroristorganisation utomlands kommer ett sådant förslag knappast att bli verklighet innan 2017. Vi anser att det inte går att vänta så länge, vår beredskap och Säkerhetspolisens verktyg måste förstärkas.

► LÄS MER: Moderaterna vill dra in pass vid terrorresor

Folkpartiet har till skillnad från regeringen redan lagt förslag i riksdagen kring skärpt vapenlagstiftning. Vi vill klassa handgranater som vapen och höja straffet. Vi vill att förberedelse till vapenbrott kriminaliseras och se över straffskalan. Vi har också lagt förslag på att smugglingslagen skärps. Flera av de illegala vapnen, sprängmedel och handgranater är i princip möjliga att föra in. Detta är inte acceptabelt. Tullverket måste i större utsträckning ingripa mot införsel av handgranater och andra illegala vapen som används inom grov organiserad brottslighet men också av de som begår terrorattentat, det har vi sett i både Köpenhamn och i Paris. Eftersom inget av detta finns på regeringens bord finns risk att flera av dessa viktiga reformer dröjer till 2017 eller 2018. Flera av åtgärderna behövs nu om vi ska förebygga och förhindra allvarliga incidenter oavsett om motivet är kriminella uppgörelser eller terrorism.

För att inte dessa frågor ska hamna i långbänk är vi öppna för samtal med regeringen i syfte att få fram beslut tidigare.

Roger Haddad (FP)

Rättspolitisk talesperson, ledamot av riksdagens justitieutskott

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro