ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skatteåterbäringen 2019 – Här är datumen du måste hålla koll på

Anton Gustafsson · 5 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019
6.1 miljoner svenskar deklarerade digitalt förra året enligt Skatteverket.

6.1 miljoner svenskar deklarerade digitalt förra året enligt Skatteverket. Foto: TT


Förutom blommor och fågelkvitter betyder vårens antågande också att det snart är dags att deklarera. Men om du vill ha pengarna så snabbt som möjligt finns det några viktiga datum du inte får missa.

klar

Artikellänk är kopierad

12 februari: Extra inbetalning, över 30 000 kronor. Om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor ska du ha gjort en extra skatteinbetalning.

28 februari: Du som skaffar en digital brevlåda senast den 28 februari 2019 får deklarationen digitalt i början av mars. Tidigare år har en digital brevlåda varit ett krav för att få skatteåterbäringen tidigare, men i år försvinner det kravet

4 mars: Sista datumet att skicka in din fastighetsdeklaration. Den ska du göra vart tredje eller vart sjätte år om du äger en fastighet. Den ligger till grund för taxeringsvärdet som bestämmer hur hög fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala.

12 mars: Om du fick ditt slutskattebesked i december 2018 och var tvungen att betala måste betalningen vara bokförd hos Skatteverket detta datum.

13 mars: Skatteverket skickar ut den första inkomstdeklarationen digitalt till alla med en digital brevlåda mellan den 7-13 mars.

Det är viktigt att man registrerar ett bankkonto hos Skatteverket. Om man inte gör det får man inga pengar. BILD: TT
Det är viktigt att man registrerar ett bankkonto hos Skatteverket. Om man inte gör det får man inga pengar. BILD: TT

19 mars: Den första inkomstdeklarationen öppnar som e-tjänst. Om man har e-legitimation kan man lämna in sin inkomstdeklaration från det här datumet.

2 april: Det här är ett viktigt datum för dig som vill ha pengarna i april. Detta är sista dagen att godkänna din inkomstdeklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst utan att göra några tillägg eller ändringar.

12 april: Slutskattebeskedet kommer. Skatteverket skickar ut besked om du får pengar eller måste betala in pengar på skatten. De betalar ut skatteåterbäringen den 9-12 april till dig som godkände din deklaration senast den 2 april utan att ändra eller lägga till något.

15 april: Skatteverket skickar ut deklarationen med posten till alla som inte har en digital brevlåda. Har du e-legitimation kan du logga in genom e-tjänsten ”inkomstdeklaration 1” på Skatteverkets hemsida och deklarera trots att du inte har fått deklarationen på posten än.

2017 tog Skatteverket bort alla sina brevlådor. Detta ledde till problem för dem som väntade till sista dagen med att lämna in deklarationen. BILD: TT
2017 tog Skatteverket bort alla sina brevlådor. Detta ledde till problem för dem som väntade till sista dagen med att lämna in deklarationen. BILD: TT

2 maj: Inkomstdeklaration 1 ska vara inskickad och vara inne på Skatteverkets kontor senast vid midnatt. Om du inte har skickat in din deklaration den 2 maj riskerar du att få betala en förseningsavgift.

3 maj: Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor.

7 juni: Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet till alla som skickade in deklarationen senast den 2 maj. Om man ska få tillbaka pengar och inte redan fått dem i april betalas de ut senast den 7 juni.

Den 7 juni betalas skatteåterbäringen ut till alla som lämnade in sin deklaration den 2 maj. BILD: TT
Den 7 juni betalas skatteåterbäringen ut till alla som lämnade in sin deklaration den 2 maj. BILD: TT

15 juni: Alla som äger en fastighet och har digital brevlåda får ett beslut om fastighetstaxering.

2 juli: Alla som äger en fastighet men inte har en digital brevlåda får ett beslut om fastighetstaxering.

9 augusti: Alla som av någon anledning skickade in sin deklaration efter den 2 maj får sitt slutskattebesked, alltså om man får pengar eller måste betala på skatten.

1 november: Fastighetsdeklarationen av alla lantbruk ska vara lämnad.

12 november: Om du har fått ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala måste den vara bokförd på Skatteverkets konto.

6 december: Slutskattebeskedet skickas ut till alla som inte fått något slutgiltigt besked om skatten eller saknar skatteregistrering i Sverige. Skatteåterbäringen till de som får slutskattebeskedet detta datum får pengarna på sitt konto den senast den 6 december.

12 mars 2020: Om man fick sitt slutskattebesked den 6 december och ska betala på skatten måste man betala in pengarna senast i mars nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro