ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skatteflyktingarna flyr – till Sverige

Anders Göransson · 3 Okt 2011
Uppdaterad 3 Okt 2011

Foto: Michael Probst / AP Photo


Skatteparadisen inte längre så paradisiska. Skatterna har höjts och sekretessen minskat. Nu vill skatteflyktingar fly tillbaka till Sverige med sina pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler svenskar vill ta hem sina pengar från tidigare skatteparadis. Hittills i år har 1 344 personer skickat in rättelser och redovisat inkomster från länder som tidigare var kända för hård banksekretess och låga kapitalskatter.

Under hela 2010 kom 396 rättelser in till Skatteverket. Sammantaget väntas detta öka skatteinkomsterna med en miljard kronor. – Den viktigaste orsaken tror vi är de avtal om informationsutbyte som vi träffat med ett antal skatteparadis. Risken att bli upptäckt med oredovisade tillgångar utomlands har ökat, säger Göran Haglund, analytiker på Skatteverket.

Sverige har de senaste åren tecknat avtal med 32 länder som OECD tidigare har klassat som skatteparadis.

Den 1 juli höjdes dessutom den källskatt som svenskar betalar på ränteinkomster i bland annat Schweiz och Luxemburg till 35 procent – medan den svenska kapitalskatten ligger kvar på 30 procent. Sedan tidigare har Sverige dessutom avskaffat förmögenhetsskatten.

Så de som flydde Sveriges höga skatter en gång i tiden är nu på väg att fly tillbaka? – Ja, så kan man kanske uttrycka det. Men det handlar också om att det är ganska dyrt att gömma undan pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro