ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skattemiljoner betalades ut till bluffande byggföretag

Aron Andersson · 10 Nov 2014
Uppdaterad 10 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Flera kommuner har betalat ut miljonbelopp till byggföretag som inte lyft ett finger. Bluffakturorna har godkänts av misstag, avslöjar Byggnadsarbetaren.

Enligt tidningens granskning har Botkyrka kommun godkänt kraftigt saltade fakturor till ett totalt värde av 25 miljoner kronor. Stockholm stad har gjort samma sak, och godkänt bluffakturor till ett värde av 27 miljoner.

I Botkyrka uppdagades misstaget av en fastighetschef, som hittade märkliga fakturor från ett specifikt byggkonsultföretag. Vid närmare granskning visade det sig att organisationsnumret hör till en person, tidigare dömd för ekobrott, och att något byggföretag inte ens existerar. Händelsen polisanmäls av kommunens samhällsbyggnadschef Magnus Andersson 2013.

– Det var som en kran som stod på och droppade, säger han till Byggnadsarbetaren.

När revisionsföretaget Ernst & Young granskar ärendet visar det sig att fakturor både godkänts och betalats, till ett totalt värde av 25 miljoner kronor. 

Ett liknande fall har uppdagats i Stockholms stad där över 27 miljoner kronor betalats ut på mindre än ett år. Vid renoveringen av Söderledstunneln 2011 och 2012 har en projektledare godkänt fakturor från ett företag som överhuvudtaget inte varit inblandat i bygget. 

Att fakturorna inte var riktiga upptäcktes först när Leksands sparbank larmade finanspolisen om att ett privatkonto fyllts med 19 miljoner kronor. Pengarna kom från företaget som fakturerat Stockholms stad.

Rutinerna i både Stockholms stad och Botkyrka kommun har nu förändrats, skriver Byggnadsarbetaren.

– Vi har lagt till saker, exakt vad vill jag inte säga. Men vi går in med externa resurser, gör mer stickprover, säger Trafikkontorets avdelningschef Lars Jolérus till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro