ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skatteverket backar – nu erkänns Warren som den pappa han är

Hugo Ewald · 6 Nov 2015
Uppdaterad 6 Nov 2015

Foto: Privat


När Warren Kunce födde sitt barn registrerade Skatteverket honom som mor till barnet, trots att Warren är en man. Efter mycket krångel har nu Skatteverket ändrat linje, och Warren och hans familj erkänns nu juridiskt som den familj de är – en familj med två pappor.

klar

Artikellänk är kopierad

När Warren och Adrian Kunce fick sin dotter registrerades Warren som dotterns "mor", trots att han inte är en kvinna. Warren tilldelades "kvinna" som juridiskt kön vid födseln, men har korrigerat sitt juridiska kön till man, men Skatteverket registrerade ändå honom som "mor" eftersom det var han som födde barnet.

Förvaltningsrätten kom 2014 att besluta om att Skatteverkets agerande var felaktigt. Att registrera Warren som "mor" vore att låta Skatteverkets behov av att registrera en biologisk mor till varje barn väga högre än Warrens skydd för privatliv som skyddas av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.► LÄS MER: Peter är gravid och ska snart föda – en omöjlighet enligt systemet

Skatteverket valde dock att överklaga rättens beslut, och myndighetens agerande har fått både Warren och hans man Adrian att må dåligt samt försvårat för dem i vardagen.

– Det var en stor känsla av svek. Skatteverket påstod att de hade lagar som vår advokat senare kunde visa inte fanns, säger Warren.

– Den största påfrestningen har varit besvikelsen i myndighetsutövningen. Att man får ett "nej" i svar där man borde få "jag vet inte", man får ett "det är olagligt" när man borde få "det är inte praxis". Desstom för Skatteverket personlig dialog med andra myndigheter, och deras formuleringar smittar av sig till folk som bara vill ha ett enkelt svar. Då sitter man där, ensam och liten och skrämd och börjar plötsligt oroa sig över att man kanske utför urkundsförfalskning när man skriver på föräldraskapsattestet, säger Warrens man Adrian.► LÄS MER: Transsexuella Leelah sörjs av tusentals – tog sitt liv

Men i ett beslut från den 4 november meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att Skatteverket återkallat sin överklagan. I praktiken kan det komma att innebära att föräldrar i framtiden inte kommer att riskera att registreras som om de hade ett annat kön än vad de faktiskt har.

Det har varit en lång process, men Warren och Adrian är glada att nu erkännas som den familjen de faktiskt är.

– Jag skulle vilja ha varit en fluga på väggen när Skatteverket tog sitt beslut, om det var någon som pratade vett i dem eller om det bara var ren byråkrati. Vi är glada att det förhoppningsvis är över eftersom det varit en sådan jobbig process. Vi håller andan helt enkelt, säger Warren.

– Vi är otroligt glada för utfallet, och vad detta kommer betyda för alla transpersoner. Inte bara i Sverige, utan även så småningom inom EU. Samtidigt finns ett tomrum och bitterhet att bearbeta i att efter flera år som det här ärendet har pågått bestämmer staten att ""äsch, det var inget", säger Adrian.► LÄS MER: Peter är pappa till Kaj – men registrerad som mor mot sin vilja

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro