ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skatteverket jagar nätpokerspelare

Fredrik Beckman · 22 Okt 2013
Uppdaterad 22 Okt 2013

Mellan nära 300 pokerspelare på nätet hårdgranskas just nu av Skatteverket. Vissa ska ha försökt undanhålla miljonbelopp i vinster från skatt. Kommentarer på spelforum har avslöjat spelarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Skatteverket uppskattar att mellan 300 och 500 svenska nätpokerspelare livnär sig på spel på pokersajter utanför EES-området.
Skatteverket uppskattar att mellan 300 och 500 svenska nätpokerspelare livnär sig på spel på pokersajter utanför EES-området.Foto: Lotta Bergseth

Hundratals svenska nätpokerspelare gör stora vinster på pokersajter, som har sina säten på ställen som Isle of Man och andra platser som inte ingår i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Därmed ska pokerspelarna betala skatt för de vinster man gör.

Just nu genomför Skatteverket en jättekontroll. Totalt ska man ha lyckats lista upp mot 300 nätpokerspelare, som spelat på sajter som Full Tilt Poker och PokerStars, från 2008 och framåt.

Numera har de sajterna flyttat sin verksamhet innanför EES.

I dagarna blev Skatteverkets utredare klara med granskningen av fyra spelare, som kommer att upptaxeras för de vinster de gjort på pokersajterna. Den av spelarna som vunnit minst ska betala skatt på vinster på drygt 85 000 kronor. En spelare från Göteborg upptaxeras med nästan 1,3 miljoner kronor för pokervinster han har gjort på PokerStars.

Hur många skattemiljoner razzian totalt kommer att innebära är ännu inte klart, men enligt Skatteverket har alla upp emot 300 spelare som just nu granskats krav att vänta. Deras vinster stämmer inte överens med de inkomster de uppgivit i deklarationen.

– Hos oss bedöms det som en mycket bra aktion. Det pågår utredningar fortfarande. Gruppen jobbar hårt fortfarande, säger Dag Harrysson, internetutredningsspecialist på Skatteverket.

För att hitta pokerspelarna har Dag Harrysson och hans internetteam spanat på olika sajter. Olika kommentarer om, eller av, spelare har gjort Skatteverket intresserade. Sedan har man kontaktat spelföretagen för att få ut kontoinformation om olika användarnamn.

– Vi har letat på forum och så vidare. Det är ett grannlaga jobb, säger Harrysson.

Han uppskattar att mellan dryga 300 och 500 svenska pokerspelare livnär sig mer eller mindre på pokersajter utanför EES.

Nu får spelarna betala kapitalskatt på vinsterna de gjort, plus 40 procent i straffavgift på skattebeloppet.

Metro har inte kunnat nå tre av spelarna för kommentar. Den fjärde spelaren vill inte kommentera upptaxeringen medan utredningen pågår.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro