ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skatteverket kräver Wallenbergs bolag på 240 miljoner kronor

JENNI KARLSSON · 8 Maj 2016
Uppdaterad 8 Maj 2016
Jacob Wallenbergs koncern Investor har fastnat i skatterazzia, rapporterar SVT Nyheter. Arkivbild.

Jacob Wallenbergs koncern Investor har fastnat i skatterazzia, rapporterar SVT Nyheter. Arkivbild. Foto: TT


Ett av Sveriges mäktigaste ägarbolag Investor, som kontrolleras av familjen Wallenberg, har fastnat i en skatterazzia, rapporterar SVT Nyheter. Ett av koncernens bolag har blivit upptaxerat med över en miljard kronor. Nu kräver aktieägarna en förklaring.

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges näringsliv kontrolleras till stor del av familjen Wallenberg genom investmentbolaget Investor. Bland annat är de delägare i Astra Zeneka, Electrolux, SEB och Nastaq. År 2007 investerade de också i Mölnlycke Health Care. Både investor och Mölnlycke har i princip undvikit att betala skatt för vinsterna som Mölnlycke gjort, skriver SVT Nyheter.

Genom så kallade räntesnurror har båda bolagen varit nolltaxerade och inte betalat bolagsskatt. Mölnlycke Health Care, som gör engångsprodukter för operation och sårvård, kunde år 2013 få bort 1 092 miljoner kronor av vinsten. Nu har Skatteverket underkänt Investors skatteplanering och kräver att de ska betala skatt på 240 miljoner kronor.

– Det är på grund av att deras ränteavdrag inte följer reglerna enligt 2013 års ränteavdragsregler, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket, till SVT Nyheter. Att ett av Sveriges största företag åkt fast för skatteplanering är inte något som går hem hos aktieägarna.

AMF och Alecta är två Investors största aktieägare och där är man upprörd över vad som kommit fram.

– Det låter inte som ett juste företag, men de har väl utnyttjat de skattelagar som sätts av regering och riksdag. Sedan kan jag tycka att det inte är juste i slutändan, säger Anders Oscarsson som är ägaransvarig på AMF, till SVT.

Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, håller med:

– För att vara en god samhällsmedborgare så måste du betala skatter och följa de regelverk som gäller. Det finns ett ansvar för såväl företag som är verksamma i Sverige som i andra länder att vara med och bidra till samhällsutvecklingen, och då betalar man skatt, säger han till SVT Nyheter.

Investor har överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. Anledningen – Mölnlycke har lånat mycket pengar och betalar därför inte skatt. Och på Investor säger man att man informerat aktieägarna om att man inte betalat skatt för Mölnlycke är att det finns stora lån och kostnader i Investor som kvittats mot ränteinkomsterna.

– Vi tycker att det är viktigt och bra att vi har en dialog med de institutionella ägarna. Och det har vi haft också i det här fallet, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Investor, till SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro