ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skatteverket skapar nya hemliga poliser

Linn Dahlgren · 1 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Minst 20 falska identiteter har skapats på ett år

klar

Artikellänk är kopierad

ELITSTYRKA. Det finns hemliga poliser. Och så finns det riktigt hemliga poliser. En elit av säkerhetspoliser, kriminalpoliser och underrättelseofficerare som arbetar undercover med falska identiteter – med pass, körkort och personbevis som ingen kan avgöra om de är äkta eller inte.

– Det finns fiktiva identiteter i folkbokföringen och där ser de lika äkta ut som riktiga fysiska personer, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket där bluffidentiteterna skapas under högsta sekretess.

– Vi för in uppgifterna vi får och sedan glömmer vi bort dem. Det är säkrast för vår personal att veta så lite som möjligt.

Denna James Bond-verksamhet har varit möjlig i snart ett års tid och omges av ett enormt hemlighetsmakeri.

Någon insyn existerar inte och pappersspåren är endast synliga för de ytterst få insatta. Inte ens Skatteverket vet vad de matar in i folkbokföringen.

– Ingen i kedjan får tillräckligt mycket information för att kunna koppla ihop bitarna. Enbart de som tar beslut om identiteterna vet vem som kommer att använda dem, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på skatteverket.

Hos underrättelsetjänsten tiger man som muren. ÖB Håkan Syrén ger över huvud taget inga intervjuer om lagen och informationsavdelningen får inte ens svara på allmänna frågor om ämnet.

Varför behövs den här lagen?

– Det kan jag inte säga, säger Simon Rothstein, på försvarets informationsavdelning.

Ni har ju arbetat för att få igenom lagen – ni måste väl kunna säga varför ni gjorde det?

– Jag kan inte säga något.

Säkerhetspolisens informationsdirektör Anders Thornberg är också förtegen.

Har ni praktisk erfarenhet av kvalificerade skyddsidentiteter?

– Ja, men det kan vi inte berätta om. Men visst har vi hunnit få det, så mycket kan jag säga. Och det underlättar vårt arbete.

Behövs lagen som gör hemliga poliser möjliga?

Stefan Wahlberg, journalist:Man måste få jobba undercover för att komma åt svåråtkomliga organisationer och terrorism. Men den här typen av extraordinära metoder kräver en viss form av insyn. Det visar exempel som IB- och Ebbe Carlsson-affärerna. När man sätter såhär kraftfulla vapen i händerna på polisväsendet är det lätt hänt att det går för långt. 

Foto: Scanpix

Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet:Lagen behövs av två skäl: polismannens säkerhet, och för att kunna spränga organiserade ligor där aldrig någon kommer att vittna behöver poliser kunna jobba undercover. Det vi fick värdera noga var när de vittnar i domstol under skyddsidentiteten. Vi fick vikta rättssäkerheten för den åtalade mot säkerheten för polismannen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linn Dahlgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro