ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skatteverket: Vanliga Svenssons” göder grov brottslighet

Alva Forsberg Fierro · 29 Jul 2015
Uppdaterad 29 Jul 2015
Varje år försvinner minst 50 miljarder kronor i svarta sektorn på grund av medvetet fusk.

Varje år försvinner minst 50 miljarder kronor i svarta sektorn på grund av medvetet fusk. Foto: TT


Enligt Skatteverket göder vanliga människors dubbelmoral den grova ekonomiska brottsligheten. – Vi ser hur den grova brottsligheten tar sig in i samhället för att vi låter den göra det, säger Pia Bergman på Skatteverket, till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år försvinner minst 50 miljarder kronor i svarta sektorn på grund av medvetet fusk. Det handlar främst om handel med illegal sprit, cigaretter och svart arbetskraft inom serviceyrken som till exempel städtjänster eller svarttaxi, rapporterar DN.

– Om vi som privatpersoner bidrar till deras tjänster gynnar vi den grova brottsligheten eftersom de investerar pengarna i den kriminella verksamheten. Det hänger ihop. Vill man samtidigt ha bra varor och fasta jobb håller inte den här dubbelmoralen, säger Pia Bergman, nationell samordnare för kontroll av grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket, till DN.

LÄS MER: Så skattefuskar Malmös krogar

Hon menar att det finns en naivitet bland många som bara ser ett tillfälle att göra ett kort klipp. I det långa loppet leder detta till att man ökar lönsamheten för de kriminella.

– Som jag ser det är det ett stort och dessutom växande problem som ökar för att det finns mycket pengar att tjäna, säger Pia Bergman.

En rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att många kriminella som bedriver laglig och beskattad verksamhet för att dölja svarta affärer som exempelvis pengatvätt och svartarbete, ökar enligt DN.

– Det är pengar som inte investeras i välfärd, säger Pia Bergman.

LÄS MER: Polisen: Därför ska du inte sova med fönstret öppet​

Det är inte alltid så lätt för en vanlig ”Svensson” att upptäcka den kriminella näringsverksamheten. Därför efterlyser Skatteverket en ökad medvetenhet hos privatpersoner.

– Ta kvitto, använd ditt sunda förnuft, ställ mer frågor och sluta vara så naiv. Tänk ett steg längre. Om man till exempel anlitar en firma för ett Rot – eller Rutuppdrag kan det vara bra att kontrollera om den som är hemma hos dig verkligen är från det företag man har avtal med. Det kan även vara medmänskligt för det minskar risken för människohandel och annat, säger Pia Bergman.

LÄS MER: Nej, det var inte svartarbete att ge tiggaren jobb​

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro