ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skejtande polisen ska vara en ramp till kidsen

Tomas Lundin · 10 Jul 2014
Uppdaterad 10 Jul 2014

Hur ska polisen göra för att komma närmare kidsen? I Sverige har försök gjorts med att måla polisbilar med Aina” – slang för Polisen. Green Bay i Wisconsin har den skejtande polisen Joel Zwicky, rapporterar Journal Sentinel i Milwaukee.

klar

Artikellänk är kopierad

Så fort vädret tillåter det tar Zwicky fram brädan ur bakluckan på sin patrullbil och gör parkerna säkrare iklädd hjälm, kevlarväst – och svarta Vans-dojjor. Fördelen med skateboard i stället för segway eller cykel är just att man kan ha den i bilen utan att den tar särskilt mycket plats. ►LÄS MER: Kör ifrån den här polisen om du kan Zwicky har ett något rebelliskt förflutet, om det är rebelliskt att spela i band och åka bräda, och passionen för skateboard har han nu tagit med sig till jobbet. Det var hans egen idé och den togs inte emot med öppna armar med en gång när han föreslog den för två år sedan. 

– Först trodde jag inte han var seriös, men när han förklarade att han ville komma in i parkerna och tillbringa tid med kidsen var det logiskt, säger Bill Galvin, poliskaptenen i Green Bay till Journal Sentinel.

Relationen mellan skejtare och poliser är ansträngt i Wisconsin eftersom brädåkarna inte tillåts åka på offentliga vägar och trottoarer. Skejtpolisen vill ändra på restriktionerna och försöker bygga upp relationer utifrån det gemensamma intresset. 

Förutom att patrullera Green Bays parker tar Zwicky gärna med sig brädan till evenemang som när football-laget Green Bay Packers spelar. Inte för att bekämpa brott på plats utan för att bygga kontakter. 

– Jag kommer antagligen inte komma tre meter utan att få stanna – vilket är hela poängen, säger han.

Men visst gör han gripanden också. När en motorcyklist nyligen körde på en förbjuden parkväg grep den skejtande polisen in. I brist på blåljus och siren viftade han med fingret i luften för att vinka in ekipaget – och det funkade.

Zwicky missionerar också utifrån sin webbsida Skateboardcop.com och hoppas att hans arbete kan inspirera andra polisdistrikt.

Dåvarande länspolismästare Carin Götblad med specialpolisbilen som målats med ”Aina”. Ett annat sätt att komma nära kidsen.
Dåvarande länspolismästare Carin Götblad med specialpolisbilen som målats med ”Aina”. Ett annat sätt att komma nära kidsen.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro